Glas Hrvatske

11:07 / 11.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Napretkovi božićni dani

Napretkovi božićni dani

Napretkovi božićni dani

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Hrvatsko kulturno društvo Napredak će i u 2021. godini, poštujući sve propisane epidemiološke mjere, upriličiti tradicionalne Napretkove božićne dane. Donosimo pregled događaja. 

Napretkovi božićni dani, na svojevrstan način, već su počeli u subotu, 27. studenoga 2021. godine tradicionalnim 33. Memorijalom "Bjelašnica 2021.", i to pohodom planinara na Bjelašnicu u spomen na tragičnu pogibiju sedam mladih planinara iz Beograda, Sarajeva i Zemuna 1962. godine.

Na Memorijalu je sudjelovalo 55. planinarki i planinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, ali je planinska ljepotica Bjelašnica ovog puta onemogućila pristup njenom najvišem vrhu, te je zaustavila planinare u njihovom usponu na planinski vrh. Uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta olujnih udara vjetra i velike hladnoće, koji su se s visinom dodatno pojačavali, ali i loše vidljivosti, postalo je previše opasno, a i besmisleno ići dalje do vrha Bjelašnice, jedino je preostalo spustiti se, izbaviti se iz nevremena, što su planinari racionalno i uradili. Petorica planinara iz Planinarskog društva "Bjelašnica" Sarajevo, koji su otišli nešto ranije, posljednjim atomima snage, uspjeli su da se odupru oluji i ipak odaju počast sedmorici dječaka, ali cijeli splet okolnosti predstavlja osnaživanje odgovornosti, solidarnosti i mudrosti naših planinara.

Uspon na Bjelašnicu 2021.

Uspon na Bjelašnicu 2021.

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Napretkovi Božićni dani nastavili su se predstavljanjem knjige "Bosna i Hercegovina naša domovina" autora prof. dr. Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak i PEU BiH. Promocija je održana u četvrtak, 9. prosinca u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu s početkom u 19 sati.


Riječ je o zbirci kolumni koje je prof. Topić pisao u razdoblju od 2002. do 2017. godine za različite novinske medije. Dr. Topić se u knjizi prije svega osvrće na aktualnu situaciju kako u Bosni i Hercegovini tako i šire s dosta općih tema kao što je dijalog, ekumenizam, konzumizam, natalitet itd. Knjiga se sastoji od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini. Posebnu pažnju autor sa svojim kolumnama ipak stavlja na potrebe prihvaćanja Bosne i Hercegovine svojom domovinom od strane bosanskohercegovačkih Hrvata i svih drugih građana. Na nekoliko stranica, kroz sva četiri poglavlja, Topić piše o značaju poštovanja, imanja i želje za uspjehom vlastite zemlje, ističući kako ni jedna zemlja, pored Hrvatske naravno, nema više kulturnih institucija (časopisi, radiji, kulturna društva) s hrvatskim predznakom od BiH.

Naslovnica knjige "Bosna i Hercegovina naša domovina"

Naslovnica knjige "Bosna i Hercegovina naša domovina"

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Ono što slijedi i na što je Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz godine u godinu sve ponosnije i na čemu radi s posebnom ljubavlju je Napretkov svečani božićni koncert koji će biti upriličen u srijedu, 15. prosinca 2021. godine u velebnom Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 20 sati. Na koncertu će nastupiti Sarajevska filharmonija, Kristina Kolar, sopran i hrvatska nacionalna operna prvakinja, ali i ovogodišnja dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u operi u ženskoj ulozi, te Robert Kolar, bariton i prvak Opere HNK I. pl. Zajc u Rijeci a sve pod čarobnom dirigentskom palicom Roberta Homena. Bit će izvedeno dvanaest brojeva među kojima su "Moć sudbine" (uvertira), "Ave Maria", "Joy to the world", "White Christmas", ali i brojne druge, koje će zasigurno priuštiti svim nazočnima jednu predivnu noć i probuditi sve one lijepe emocije kojima idemo u susret najsvjetlijem i najsvetijem katoličkom blagdanu Božiću.

Kristina i Robert Kolar

Kristina i Robert Kolar

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Kao što to i svake godine čini, tako će i ove Radio-televizija Bosne i Hercegovine, upravo na dan Božića u sve domove unijeti dah umjetnosti i kulture, a kao dar ostat će trajan audio zapis uz koji želimo da se slave i dočekuju neki novi i još ispunjeniji blagdani.


Publika koja želi nazočiti koncertu treba predočiti potvrdu o cijepljenju, potvrdu o preboljenju bolesti COVID-19 u proteklih šest mjeseci ili negativni antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, ali i zbog ograničenog broja mjesta potvrditi svoj dolazak najkasnije do ponedjeljka 13. prosinca 2021. godine na broj telefona 033 668 512 ili e-mail: info@hkdnapredak.com.

Likovno annale 2019.

Likovno annale 2019.

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Nakon toga slijedi "29. Likovno Annale 2021." Izložba koja će biti otvorena i dostupna ljubiteljima ove vrste umjetnosti u petak, 17. prosinca 2021. godine u Maloj galeriji Sv. Ante, na Bistriku u Sarajevu i to u 19 sati. Sjajna su to 42 djela, 42 autora, umjetnika i člana Udruge likovnih umjetnika Napredak, predvođenih predsjednicom i umjetnicom, vrijednom Hibom Mustafić, a koja će sarajevskoj publici biti predstavljena u različitim tehnikama i formatima.

Napretkovi božićni dani znani su i po svojim sportskim događanjima. Tako će Teniski centri Koševo i Vogošća biti domaćin 9. po redu Napretkovog međunarodnog  božićnog  teniskog turnira koji je na programu u subotu, 18. prosinca.

Napretkov božićni teniski turnir 2019.

Napretkov božićni teniski turnir 2019.

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Na Sportskim terenima u Doglodima bit će održan Napretkov božićni nogometni turnir, a koji će se odigrati u subotu i u nedjelju 18. i 19. prosinca. Na turniru će sudjelovati ekipe koje su sačinjene od pionira koji su 2008. i 2010. godište, te će se odigrati i revijalna utakmica između seniora FK Unis-a i NK SAŠK-a 1910 Napredak.

Napretkov božićni nogometni turnir 2019.

Napretkov božićni nogometni turnir 2019.

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Tradicionalni 30. Napretkov božićni turnir u šahu bit će održan u nedjelju, 19. prosinca, u NCM Ivan Pavao II. Broj sudionika turnira je u okviru važećeg zakonski propisanog broja ljudi u zatvorenom prostoru te će se i sam turnir održati uz  primjenu svih važećih propisanih mjera zaštite.

Napretkov božićni turnir u šahu 2019.

Napretkov božićni turnir u šahu 2019.

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Iskreno se nadamo kako će sve ono što je Napredak uradio i radi biti propraćeno od strane svih zaljubljenika kulturno-sportskih manifestacija, te kako ćemo uspjeti unijeti i u sve Vaše domove dašak Božića, kojem se radujemo, dašak mira, ljubavi i pažnje i zajedno s Vama ući i u još jednu Novu godinu punu zdravlja, ostvarenih želja, osobnog i profesionalnog prosperiteta i s vjerom u još ljepše i plodonosnije sutra.


(HKD Napredak)

Plakat Napretkovih božićnih dana

Plakat Napretkovih božićnih dana

Foto: snimka zaslona (kolaž) / hkdnapredak.com

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!