Glas Hrvatske

15:01 / 13.10.2021.

Autor:

Na putu bez povratka / On The Road Of No Return

Na putu bez povratka /  On The Road Of No Return

Na putu bez povratka / On The Road Of No Return

Foto: Kolaž / Matis.hr, Pixabay

Knjiga "Na putu bez povratka / On The Road Of No Return" autora Dušana Kalogjere bit će predstavljena u četvrtak, 14. listopada u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Pozdravne riječi i osvrt na knjigu održat će ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić. Knjigu će predstaviti povjesničar dr. sc. Ivan Hrstić iz zagrebačkoga Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te profesorica Mirjana Ana Maria Piskulić, rukovoditeljica Informacijskog odjela za iseljeništvo HMI-ja kao i autor Dušan Kalogjera. Prigodni glazbeni program: Roko Radovan, tenor. Voditeljica promocije: Vesna Kukavica.


Podaci o knjizi:

Kalogjera, Dušan – Na putu bez povratka / On The Road Of No Return, Dubrovnik - Sydney, 2020, 920 str.

Spomen-knjiga na hrvatskome i engleskome jeziku o Hrvatskom klubu "Dalmacija-Sydney”, opsega od 920 stranica velikog enciklopedijskog formata, donosi bogatu arhivsku građu s nizom izvornih dokumenata o doprinosu istaknute iseljeničke društvene i kulturne organizacije, kako domicilnoj zajednici u Australiji tako i domovini Hrvatskoj. Utemeljitelji Kluba bili su većinom porijeklom iz Blata na Korčuli. Klub je punih 55 godina, dijeleći sudbinu svoga naroda, redovito organizirao manifestacije, šireći poslovna prijateljstva i kulturne veze s gostoljubivim domaćinima u Australiji. Izdanje u slici i riječi, zahvaljujući kreativnom Kalogjerinom autorskom timu kao i pouzdanom savjetniku ovog nakladničkog projekta Ivanu Gavraniću Sinaku obrađuje mnogo više od obične spomen – knjige iseljeničkog društva, rekonstruirajući migrantsku mrežu zavičajne dalmatinske sredine juga Hrvatske i Australije čiji je ljudski lanac trajno povezao ova dva udaljena svijeta.


Dr. sc. Ivan Hrstić (29 godina), povjesničar s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Afirmirani je znanstvenik u području migracija s posebnim interesom za hrvatsko iseljeništvo. Jedan je od suradnika Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina. Publicirao je niz radova s područja iseljeništva te uredio niz znanstvenih publikacija o migracijama. Nakon studija u Hrvatskoj usavršavao se u inozemstvu na prestižnim visokoškolskim ustanovama, uključujući i Međunarodnu znanstvenu stipendiju: Endeavour research fellowship, Endeavour scholarships and fellowships - Vlada Australije, University of Adelaide (2016.). Trenutačno za Pilar i Hrvatsku zakladu za znanost providi inovativni znanstveni projekt o emocijama migranta hrvatskih korijena u Australiji i Novom Zelandu od 1945. do 1990., kojeg sufinancira Europski socijalni fond.


Dolazak potvrditi danas na e-mail: matica@matis.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!