Glas Hrvatske

11:26 / 04.10.2021.

Autor: Slavica Štefić

Uz 30. obljetnicu društva objavljena monografija "Koljnof"

Na predstavljanju knjige

Na predstavljanju knjige

Foto: snimka zaslona/facebook / GLAS HRVATSKE

U Koljnofu je nedavno predstavljena dvojezična seoska kronika pod nazivom "Koljnof-Kópháza". Knjigu je napisala Ingrid Klemenšić, a objavilo lokalno Hrvatsko kulturno društvo. Knjiga je bogato ilustrirana kronika i sadrži podatke o povijesti i razvoju Koljnofa.


Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva i načelnik Koljnofa Franjo Grubić govoreći o knjizi naglasio je da su ispunili dugogodišnji san i dar novim generacijama.


Ingrid Klemenšić na pripremi knjige radila je godinu dana. Napravljen je velik izbor fotografija (150), starih i novih, a u knjigu su uvršteni povijesni podaci o selu na hrvatskom i mađarskom. U Knjizi su objavljeni stari i davno zaboravljeni nazivi i zapisane su pjesme. Za naslovnicu knjige izabrana je fotografija hodočasničke crkve.


Na promociji knjige uz izložbu od povijesti društva bio je predavač Mirko Berlaković, kao i izaslanstvo partnerske općine iz Kiseljaka. Izložbu i tiskanje knjiga financirali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Fond Gábor Bethlen.

Ingrid Klemenšić govori o knjizi

Ingrid Klemenšić govori o knjizi

Foto: snimka zaslona/facebook / GLAS HRVATSKE

Osim na predstavljanju knjige, ova monografija je privukla velik broj ljudi i sigurno će krasiti mnoge kućne biblioteke Koljnofa i Koljnofaca i izvan rodnog mjesta.


Hrvatsko društvo Koljnof ima tradiciju dugu trideset godina i već dugo su planirali objavljivanje knjige o svom mjestu, ali ju je "zakočila" pandemija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!