Glas Hrvatske

11:12 / 15.05.2022.

Autor: Nina Spasović

Monodrama "Đe ti je pita?" osvaja publiku u Münchenu

Marin Bikić u predstavi "Đe ti je pita?"

Marin Bikić u predstavi "Đe ti je pita?"

Foto: snimka zaslona / youtube

Hrvatski glumac, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, Marin Bikić prije preseljenja na novu njemačku adresu radio je u Gradskom kazalištu mladih Vitez. S ogrankom Matice hrvatske München osnovao je dramsku skupinu i organizirao prikazivanje vrlo popularne predstave "Đe ti je pita?". Predstava govori o velikom problemu današnjice – iseljavanju u inozemstvo te je u nekim dijelovima prožeta emotivnim scenama.

Ispunjena je bosanskim humorom, duhom i temperamentom. Glavni lik je Bosanac Ćamilu, koji je pokušao sanjati "Američki san", ali mu to nije uspjelo jer mu nedostaju Bosna, jarani, sevdalinke i pita. Komedija je to koja gledatelje nasmijava, izaziva nostalgiju i potiče na razmišljanje o vremenu i novim prostorima useljenja te povratku na poznato.


- Oduvijek sam veliki ljubitelj kazališta, a kad sam se preselio u München primijetio sam da zbog ubrzanog načina života nedostaje umjetnosti te me upravo to motiviralo da pokrenem dramsku skupinu. Želja je promicati našu kulturu, a napose kazališnu umjetnost. S obzirom da u Münchenu ima zaista puno naših doseljenika, mislim da je to idealan način za povezivanje i dobru zabavu, pogotovo u današnje vrijeme - kaže mladi glumac.

Marin Bikić na pozornici

Marin Bikić na pozornici

Foto: ustupljena fotografija / -

S ogrankom Matice hrvatske, 2018. godine, pokrenuli su kulturni projekt, tijekom kojega su u jednoj večeri prikazane dvije predstave u Münchenu.


- Ja sam odigrao monodramu "Đe ti je pita?". To je komedija koja se bavi tematikom iseljavanja. Naš cilj je bio povezati publiku s njima poznatim temama, zabaviti ih te ih podsjetiti na njihov rodni kraj. Obzirom da je odaziv publike zaista bio odličan to nam je samo potvrdilo da postoji interes za kazalištem i da se ne trudimo bez razloga. Upravo ovakvim projektima povezujemo ljude - dodao je Bikić.


Mnogi danas bolje poslovne prilike traže u inozemstvu pa tako i umjetnici. Njima je ipak teže uspjeti izvan granica domovine, no to Bikića ne zaustavlja.


- Teško je uspjeti u svijetu umjetnosti, no ako je to vaša ljubav, kao što je za mene gluma, jednostavno imate potrebu baviti se time. Što se tiče uspjeha u inozemstvu, s jedne strane, imate više prilika, ali naravno postoje i određene barijere kao što je poznavanje jezika. Moguće je kao stranac dobiti ulogu izvornog govornika, no obično su to uloge likova sa stranim podrijetlom. Teško je odgovoriti na pitanje je li uspjeh izvan domovine zajamčen jer uz talent uvijek treba imati i malo sreće - objasnio je.

Marin Bikić

Marin Bikić

Foto: snimka zaslona / facebook

Dramska skupina koju je pokrenuo Bikić u sklopu minhenskog ogranka Matice hrvatske još se razvija pa pozivaju ljubitelje kazališta, koji žele pridonijeti promicanju hrvatske kulture ili se jednostavno dobro zabaviti, da im se pridruže. U hrvatskom kazalištu "Hrvatski teatar München MASKA" otvorena je mogućnost za učlanjivanje te se svi zainteresirani mogu javiti na e-mail adresu marinbikic1@gmail.com.


Cilj je kazališta promicati hrvatsku kulturu i predstaviti je drugim narodima u Njemačkoj.


- Svaki narod ima pravo da svoju kulturu nosi sa sobom i njeguje, a mi upravo to želimo omogućiti svim Hrvatima u Münchenu. Također ne zaboravljamo na kulturu i umjetnost Hrvata iz Bosne i Hercegovine kojih je u ovome gradu barem isto toliko kao Hrvata iz matične nam Hrvatske – zaključio je Marin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!