Glas Hrvatske

14:21 / 27.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Mjera Biram Hrvatsku

Biram Hrvatsku!

Biram Hrvatsku!

Foto: HRT / HRT

Počevši od siječnja 2023. godine, mjera aktivne politike zapošljavanja: Biram Hrvatsku – mobilnost radne snage, proširena je na 7 novih država čime je povećana i proširena ciljana skupina korisnika ove mjere na hrvatske državljane povratnike iz Argentine, Australije, Brazila, SAD-a, Čilea, Kanade i Novog Zelanda.

Mjera Biram Hrvatsku ima za cilj osnažiti gospodarsku aktivnost i raspon djelatnosti u većem dijelu Republike Hrvatske, a posebice u gospodarski slabije razvijenim i demografski oslabljenim područjima s naglaskom na ruralna područja Slavonije, zaleđa dalmatinskih županija, Banovine, Korduna, Like, Gorskog kotara i otoka te istovremeno potaknuti povratak aktivnog radnog stanovništva iz država Europskog gospodarskog prostora i od siječnja 2023. iz sedam prekooceanskih država u kojima žive pripadnici hrvatskog iseljeništva.


Uz otvaranje novih poslovnih subjekata od strane povratnika koji su stekli relevantno radno iskustvo u brojnim državama svijeta i koje predstavlja dodanu vrijednost za hrvatsko gospodarstvo, ova mjera ima i izravne demografske učinke u smislu poticanja povratka i useljavanja hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku. Na ovaj način i provedbom ove mjere izravno se doprinosi ostvarenju posebnog cilja poticanja povratka i useljavanja iz hrvatskog iseljeništva te ostvarenju strateškog cilja Republike Hrvatske, a to je Demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!