Glas Hrvatske

18:00 / 04.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Marul i Judita

Naslovnica slikovnice

Naslovnica slikovnice

Foto: snimka zaslona / -

U slikovnici Marul i Judita autorica približava temeljno djelo hrvatske književnosti koje je Marku Maruliću priskrbilo titulu oca hrvatske književnosti najmlađoj čitateljskoj publici.

Nakon što ispjeva priču o Juditi, autorica slikovnice Andrijana Grgičević još jednom naglašava važnost pisane riječi na materinjem jeziku – ali i čitanja i stvaranja umjetnosti lijepe riječi; književnost je važna bila, važna jest i biti će i kao takvu ju treba njegovati. Slikovnica je popraćena i sažetom faktografijom koja daje povijesno-društveni kontekst djela, a čitatelje se potiče na daljnje istraživanje koje može biti i inspirativno.


Slikovnica Marul i Judita:Priča glasovita daje novo lice Juditi, Holofernu, ali i samom Marku Maruliću bivajući didaktična (objašnjena je, primjerice, invokacija) i maštovita, ukazujući na naslijeđe koje nam je ostavio otac hrvatske književnosti, bez da banalizira. Dapače, priča glasovita nakon čitanja još više budi poštovanje i znatiželju! Slikovnica na prikladan i zabavan način približava djeci veličinu i utjecaj Marka Marulića, a objavljena je povodom obilježavanja 500. obljetnice Judite. Autorica teksta Marula je prikazala kao junaka – onoga koji se bori perom, i koji udara temelje književnosti na hrvatskom jeziku.


Urednica knjige je Vesna Jukić-Oštrek, a objavio ju je nakladnik Ibis grafika. Svojim ilustracijama priču je slikovno dočarao i obogatio Marin Baučić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!