Glas Hrvatske

07:53 / 09.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Majčin dan u Nacionalnom parku Krka

Foto: promo/NP Krka

Foto: promo/NP Krka

Foto: - / -

Danas, na Majčin dan, edukativnom šetnjom kružnom stazom Skradinski buk u Nacionalnom parku Krka pronađite pitanja o odnosu majki i mladunaca u životinjskom svijetu i osvojite nagradu.

U Republici Hrvatskoj Majčin dan tradicionalno proslavljamo druge nedjelje u svibnju, a ove godine to je 9. svibnja. Javna ustanova Nacionalni park Krka ovom je prigodom organizirala edukativnu šetnju kružnom stazom Skradinski buk koja, među ostalim, otkriva i zanimljive informacije o brojnim životinjskim vrstama koje u proljeće donose mlade na svijet.  

- Nacionalni park Krka dom je brojnih životinjskih vrsta, od kojih su neke endemi, a neke i stenoendemi. Zbog 229 vrsta ptica, NP Krka svrstava se u ornitološki najvrjednija područja u Europi. U Parku su zabilježene 43 vrste vretenaca, gotovo polovica vrsta zabilježenih u Hrvatskoj i 17 vrsta šišmiša, što je 48,6 % ukupnog broja šišmiša u Hrvatskoj. U speleološkim objektima na širem području NP 'Krka' zabilježeno je 239 vrsta, među kojima je i nekoliko novih za znanost – istaknula je kazala je ravnateljica Javne ustanove NP Krka Nella Slavica.

Na kružnoj stazi na Skradinskom buku, dugoj 1900 m, na Majčin dan bit će postavljeno šest kartica sa zanimljivostima i pitanjem o odnosu majke i mladunaca u životinjskom svijetu. Posljednja kartica bit će dostupna na kraju kružne staze, u suvenirnici S3 (Živkuša) u etno selu, gdje će oni koji točno odgovore na sva pitanja moći preuzeti i simboličnu nagradu.

Kartice su dvojezične, na hrvatskom i engleskom jeziku, i svaka na sebi ima broj kako bi posjetitelji mogli pratiti jesu li preuzeli sve kartice.

Provedite Majčin dan u Nacionalnom parku Krka!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!