Glas Hrvatske

14:42 / 02.10.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Krežmine popijevke na CD-u

Naslovnica albuma

Naslovnica albuma

Foto: snimka zaslona / matis.hr

Odabrane umjetničke popijevke za ovo izdanje nastale su od ljeta 1876. do kraja 1879. godine, što znači da ih je mladi, prerano preminuli violinski virtuoz Franjo napisao u dobi od svoje 14. do 17. godine života

Mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović promoviraju novi CD posvećen hrvatskom skladatelju Franji Krežmi u izdanju njemačke diskografske kuće Bella Musica Edition – Antes edition, sa svjetskom distribucijom prestižne diskografske kuće Naxos. Od dvadeset pjesama na albumu, šesnaest ih je prvi put snimljeno i objavljeno za glas i klavir.

Na CD-u nalazi se odabir od 20 pjesama skladanih na stihove jednih od najvećih njemačkih pjesnika romantizma Heinricha Heinea i Nikolausa Lenaua, od kojih je zasigurno najuglazbljivaniji Heine. Pjesme na njihove stihove skladali su najveći predstavnici Lieda kao sto su F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms itd.

Odabrane umjetničke popijevke za ovo izdanje nastale su od ljeta 1876. do kraja 1879. godine, što znači da ih je mladi, prerano preminuli violinski virtuoz Franjo Krežma napisao u dobi od svoje 14. do 17. godine života.

(matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!