Glas Hrvatske

06:34 / 25.09.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Konferencija "Dijaspora i Domovina" u Zagrebu

Ilustracija (Foto: pexels.com)

Ilustracija (Foto: pexels.com)

Foto: - / Pexels

Druga Međunarodna konferencija "Dijaspora i Domovina" održat će se 10. i 11. listopada u Zagrebu Glavni su joj ciljevi upoznavanje sa strategijama i programima različitih država prema svojim iseljenicima te odnos dijaspore prema zemlji podrijetla.

Organizator je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, uz suorganizatore International Metropolis Project te Centar za kulturu i informacije Maksimir.

Teme o kojima će se govoriti na Konferenciji:

1. Odnosi dijaspora – vlada

2. Državna politika i praksa prema dijaspori

3. Povratak iseljenika i njihova integracija u zemlju porijekla – uspjeh ili promašaj

4. Direktna ulaganja dijaspore

5. Utjecaj dijaspore na domovinu ili zemlju porijekla

6. Iseljenički turizam

7. Dijaspora u međunarodnim odnosima

8. Dijaspora kao čimbenik sigurnosti

9. Dijaspora – mediji, radijski programi, novine i publikacije

10. Iseljenička književnost 

Golema ulaganja iseljeništva  

Gotovo 260 milijuna ljudi živi izvan zemlje u kojoj su rođeni, a u svoju domovinu godišnje šalju više od 625 milijardi dolara u novčanim doznakama – upravo te brojke govore o potencijalu investicija iseljenika, ističu iz organizacije konferencije. Njihova snaga i moć ogleda se i u kulturnom, sportskom i društvenom doprinosu te korištenju njihovih znanja i iskustva, naglašavaju.

Stoga su državne strategije i različiti programi prilagodbe novim okolnostima nužne, jer "dijaspora danas može igrati još značajniju ulogu nego prije u izgradnji mosta između nje i domovine", ističu organizatori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!