Glas Hrvatske

10:37 / 28.07.2021.

Autor: David Rey

Knjiga grofa Marcosa Pejacsevicha

Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: - / promo

U Zagrebu će danas biti predstavljena knjiga grofa Marcosa Pejacsevicha, rođenog u dvorcu, u okrilju jedne od najvažnijih plemićkih obitelji u Hrvatskoj.

- Zašto ova knjiga i zašto u Hrvatskoj? Budući da sam se specijalizirao na području kulturne baštine te je autoru moj interes za odnose između Hrvatske i Argentine bio dobro poznat, grof Marcos Pejacsevich mi je početkom 2020. godine spomenuo svoju namjeru objavljivanja memoara povodom svog osamdesetog rođendana.

I prije čitanja rukopisa, kao istraživač sam u jedno bio prilično siguran. Njegova je životna priča izvanredno svjedočanstvo hrvatskog kulturnog nasljeđa u Argentini, koje može dati vrlo zanimljiv uvid u odnose, napose između Srednje Europe i Južne Amerike.

Razgovarajući s autorom o strukturi teksta, shvatio sam kako također donosi vrlo konkretno i opipljivo svjedočanstvo o tome kako mu je svijest o važnosti kulturnog kapitala omogućila da se ostvari povezujući dva svijeta - Stari i Novi - te da tako u Argentini postane jedan od predstavnika zajednice hrvatskog i europskog podrijetla - napominje Matija Jerković, voditelj projekata Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.

 

Te ukazuje kako je tekla priprema hrvatskog izdanja knjige Marcosa Pejacsevicha.


- Potaknut time, predložio sam mu napraviti projekt hrvatskog izdanja njegove knjige i Marcos je prihvatio moju inicijativu. Par tjedana kasnije, dogovorili smo detalje te sam projekt predao na natječaj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je podržao projekt.

Dok se u Buenos Aires pripremalo izdanje na španjolskom jeziku stupio sam u kontakt s izdavačkom kućom Srednja Europa. Njezin urednik Damir Agičić, također je prepoznao kulturnu i povijesnu važnost ovog teksta te je prihvatio urediti isti. Konačno, prije samog objavljivanja uspjeli smo dobiti velikodušan i izvrstan predgovor Marijana Kavrana “Priča iznimnog čovjeka” - kaže prevoditelj knjige.


Matija Jerković

Matija Jerković

Foto: osobna arhiva / -

Matija Jerković

Matija Jerković vodio je projekt izdavanja hrvatske verzije knjige.


- Dozvolite mi još nekoliko riječi o samom sadržaju. Ključ za razumijevanje knjige jest autorovo pitanje: Je li moguće sve izgubiti i započeti iznova?

Na četiristotinjak stranica strukturiranih u dva dijela, autor ne dvoji oko afirmativnog odgovora. Marcos svoje iskustvo donosi u prvom licu, kroz dva uzbudljiva razgovora u Buenos Airesu s odvjetnikom Dr. Valottom.

Prvi je razgovor vremenski smješten u 1976. godini, netom nakon državnog udara, u okolnostima koje su tridesetogodišnjeg Marcosa primorale prepričati svoju životnu priču.

Protagonist tako donosi svjedočanstvo rođenjo u okrilju jedne od najvažnijih plemićkih obitelji u Hrvatskoj i egzila u Argentinu. Autor ne skriva izazove oko integracije u novu argentinsku kulturu te konačno iznosi detalje oko kafkijanskog procesa koji strukturira prvi dio knjige - naglašava organizator hrvatskog izdanja.


Marcos Pejacsevich ponovno se povezao s koljevkom svoje obitelji u Hrvatskoj.


- Drugi je razgovor vremenski smješten u 2020. godini, tjedan dana prije izbijanja pandemije. U ovom novom susretu, sada starih prijatelja, autor potvrđuje kako je svjedočio i sudjelovao u nekima od najznačajnijih trenutaka u novijoj argentinskoj i hrvatskoj povijesti.

Svoje mjesto ovdje nalaze ne samo rat za Malvinsko otočje i povratak demokracije u Argentini, već također i Marcosovo ponovno povezivanje s kolijevkom svoje obitelji kroz koje prati događaje od Domovinskog rata pa sve do povratka oduzete imovine i pokretanja novih poslovnih projekata.

Vjerujem stoga kako će na ovim stranicama, koje pozivaju na brzo listanje, čitatelj moći upoznati suvremenog Marcosa Pejacsevicha. Oca četvero djece i neumornog gospodarstvenika čija priča obuhvaća mnoge povijesne detalje, ali istodobno i ljubav, napetost, prijateljstvo, očaj, hrabrost i iznad svega, nepobjedivu životnu ustrajnost, jedinstvenu kao i njezin autor - zaključuje dr. Matija Jerković, voditelj projekata međunarodne suradnje Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.

Marcos Pejacsevich

Marcos Pejacsevich

Foto: - / osobna arhiva

Isječak s naslovnice knjige na hrvatskom jeziku:

"Roditi se u dvorcu, u okrilju jedne od najvažnijih plemićkih obitelji u Hrvatskoj pa zatim sve to ostaviti iza sebe. Živjeti u Madridu, usred Drugog svjetskog rata. Prijeći ocean i započeti ispočetka u dalekoj zemlji. Svjedočiti nekima od najznačajnijih trenutaka u novijoj argentinskoj povijesti, poput rata za Malvinsko otočje i povratka demokracije.

Memoari Marcosa Pejacsevicha puno su više od zirke događaja. Oni su poziv da se upozna njegov život, pun avantura i uspomena koje odražavaju jedinstveno postojanje hrabrog čovjeka, snažnog u susretu s nedaćama i odlučnog da svaki svoj dan živi punim plućima.

Marcos grof Pejacsevich rodio se u Osijeku 1940. godine. Sa sedam godina s roditeljima je stigao u Argentinu. U toj je zemlji proveo svoj radni vijek zastupajući ugledna međunarodna poduzeća. Diplomirao je odnose s javnošću na Poduzetničkom sveučilištu u Buenos Airesu. Dobitnik je dvaju austrijskih odlikovanja: Velikog zlatnog križa sa zvijezdom i Počasnog križa za zasluge, a proglašen je počasnim građaninom grada Našica i imenovan vitezom časti i pobožnosti Suvremenog malteškog reda. “Memoare iz Starog i Novog svijeta” njegova je prva knjiga sjećanja na godine između Argentine, Austrije i Hrvatske."


Predgovor knjige na hrvatskom jeziku:

"Marcos Pejcsevich rođen je u Osijeku početkom Drugog svjetskog rata u uglednoj plemićkoj obitelji sa sjedištem u Našicama, a koja je dala niz velikodostojnika koji su trajno obilježili život Slavonije, Hrvatske i Austro-Ugarske. Spletkom složenih političkih i obiteljskih okolnosti odrastao je i stasao u Argentini, izgradivši poslovnu karijeru koja je obilovala nizom uspjeha, uspona i sudbinskih trenutaka, poslujući s mnogim južnoameričkim korporacijama i vladama. Trenutno obnaša dužnost predsjednika Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.

U knjizi je opisan dinamični život i događaji dostojni filmskih scenarija, a Marcos je uz posao i obitelj ostao privržen kulturi, sportu, spektaklima i različitim natječajima. Strasti su ga kroz međunarodno poslovanje i golf vodile diljem svijeta, dok ga složen procedure povratka oduzete obiteljske imovine tijekom protekla dva desetljeća nisu vratile obiteljskim korijenima u Hrvatskoj. Radi se o zanimljivim iskustvima svjetskog putnika. Život Marcosa Pejacseicha, a samim time i hrvatski prijevod ove memoarske knjige obiluju nepovratnim obratima i zapletima te predstavljaju vrlo zanimljivo štivo.


Marcos Pejacsevich piše: “Gledajte u budućnost, unuci moji, u budućnost. Gledajte svako jutro prema novom horizontu, onom iz snova i onom iz vaših planova. On će vam reći kamo ići. Što god želite učiniti, nemojte se zanositi predrasudama, a prije svega, dragi moji, ljubite. Nemojte nikada prestati voljeti. Nikada”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!