Glas Hrvatske

14:11 / 01.10.2019.

Autor: Klara Špančić

Jubilarni Zagrebački književni razgovori

(Foto: Zagrebački književni razgovori)

(Foto: Zagrebački književni razgovori)

Foto: - / -

Međunarodna manifestacija Zagrebački književni razgovori održat će se od 2. do 5. listopada u prostorijama Društva hrvatskih književnika. Ovogodišnja manifestacija održat će se pod nazivom ''Što je književnost danas? / What is Literature Today?''

Zagrebačke književne večeri počinju 2. listopada večernjim programom na kojemu će književnike pozdraviti predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Đuro Vidmarović.

Na ovogodišnjim jubilarnim Zagrebačkim književnim večerima (ZKV) sudjeluje 16 autora, među kojima i deset inozemnih književnika: Maciej Czerwiński, Magdalena Dyras, Leszek Małczak iz Poljske, Tihomir Glowatzky iz Njemačke, Endre Szkárosi iz Mađarske, Michael Dudley iz Kanade, Francisco Javier Juez Gálvez u Zagreb je stigao iz Španjolske, Peter Kovačič Peršin iz Slovenije, Marina Milivojević Mađarev iz Srbije te Antun Lučić iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Izlaganja književnika iz Hrvatske i Europe održat će se 3. i 4. listopada. Tako će Miro Gavran u srijedu govoriti o temi "Književnost je još uvijek važna", a Jasna Horvat održat će predavanje "Središnje mjesto književnog teksta u koncentričnim kružnicama kreativne industrije".

Književnici koji će u Zagreb doći iz mnogobrojnih europskih zemalja govorit će i o suvremenim dramama, o raskoraku između publike i kritike, o književnosti danas- raskoraku između elitnog i masovnog, nacionalnog i nadnacionalnog te o književnosti u novim kulturnim i društvenim kontekstima. 

Zagrebački književni razgovori tradicionalan je međunarodni književno-znanstveni skup koji se već četiri desetljeća održava u Zagrebu. Manifestaciju je utemeljio Slavko Mihalić, a prva se održala 1969. godine. Organizator ZKR-a je Društvo hrvatskih književnika, u čijemu se Klubu ovaj skup i održava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!