Glas Hrvatske

18:00 / 23.11.2022.

Autor:

Izložba "Razglednice iz Makedonije" u Zagrebu

Izložba "Razglednice iz Makedonije"

Izložba "Razglednice iz Makedonije"

Foto: snimka zaslona / facebook

21. studenog 2022. godine, u salonu Kulturno informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu, otvorena je zajednička izložba poznate umjetnice Marije Svetieve i njenog sina Viktora Branđolice, mladog dizajnera hrvatskih korijena. Na istome mjestu otvorena je i izložba fotografija "Kalamota – daleko od svjetlosti" Viktorovog oca Vlahe Branđolice.

Izložba je nazvana "Razglednice iz Makedonije" i predstavit  će radove u akvarelu  mr. sc. Marije Svetieve i fotografije Viktora Branđolice koji se prvi put predstavlja zagrebačkoj publici.


Viktor Branđolica je rođen 1996. godine u Skoplju gdje je i diplomirao na Europskom Sveučilištu za Art i dizajn, kao grafički dizajner. Sudjelovao je na više skupnih izložbi te na nekoliko tematskih izložbi u Galeriji "KO-RA". Potomak je obitelji skladatelja maestra Ljubomira Branđolice i bake Vere primabalreine Nacionalne opere i baleta u Skopju, te oca Vlahe poznatog umjetnika i fotografa, a i s majčine strane je potomak umjetničke obitelji.


Na izložbi "Razglednice iz Makedonije" Viktor Branđolica predstavlja dio svog recentnog opusa - fotografije nastale s ciljem zaštite prirode, dok je izložbu posvetio obilježavanju 90. obljetnice rođenja svog djeda skladatelja maestra Ljubomira Branđolice. Ova obljetnica istodobno okuplja i tri generacije glasovite umjetničke obitelji Branđolica, rodom iz Dubrovnika i sa otoka Koločepa, jer je istog dana, na istome mjestu, od 18 sati predstavljena i izložba fotografija "Kalamota – daleko od svjetlosti“ njegova oca Vlaha Branđolice. 

Izložba "Razglednice iz Makedonije"

Izložba "Razglednice iz Makedonije"

Foto: snimka zaslona / facebook

Mr. sc. Marija Svetieva, dobitnica je 17 nagrada nacionalnog i internacionalnog karaktera u R. S. Makedoniji, Francuskoj, Italiji, Švedskoj i Japanu. Rođena je u Skoplju 1960. godine, gdje je diplomirala i magistrirala na Fakultetu za likovne umjetnosti. Diplomirala je i na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Skoplju. Članica je Društva likovnih umjetnika R. S. Makedonije i Inozemne udruge grafičara u Rimu, gdje živi i radi u periodu od 1990. do 1995. godine.

Pozivnica na izložbu fotografija „Kalamota – daleko od svjetlosti“

Pozivnica na izložbu fotografija „Kalamota – daleko od svjetlosti“

Foto: promo / -

Vlaho Branđolica rođen je 1960. godine u Skoplju, gdje je diplomirao na Pedagoškoj akademiji, a 1987. i na Fakultetu likovne umjetnosti. Magistrirao je 1995. na Visokoj školi primijenjene umjetnosti u Beču, potom i na Fakultetu likovne umjetnosti (FLU) u Skoplju. Njegova inspiracija – Koločep jedan je od rijetkih, ako ne i jedini jadranski otok koji ima dva naziva. Mjesno stanovništvo gotovo isključivo rabi neslužbeni naziv Kalamota, a sebe naziva Kalamotezima. 

Galerija
Sa izložbe Vlaha Brangjolice u KIC RSM, Foto: Violeta Kalikj/-
Sa izložbe Vlaha Brangjolice u KIC RSM, Foto: Violeta Kalikj/-Sa izložbe Vlaha Brangjolice u KIC RSM, Foto: Violeta Kalikj/-Sa izložbe Vlaha Brangjolice u KIC RSM, Foto: Violeta Kalikj/-

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!