Glas Hrvatske

10:08 / 18.11.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Izložba „Mostovi i stari gradovi“

Na izložbi „Mostovi i stari gradovi“

Na izložbi „Mostovi i stari gradovi“

Foto: HKD Napredak/ustupljena fotografija / -

U Galeriji Kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u četvrtak večer nastavljeno je 26. izdanje manifestacije “Dani europskog nasljeđa” svečanim otvaranjem izložbe pod nazivom “Mostovi i stari gradovi”.

Nakon Livna i Sarajeva, sada će i posjetitelji u Mostaru imati priliku pogledati reprodukcije starih gradova i mostova, snimljenih 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, koje Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika prvi put prezentiraju javnosti. Izložene su crno-bijele fotografije kamenih mostova s lokaliteta Arslanagića most u Trebinju, Kozja ćuprija kod Sarajeva, Most na Žepi, Most u Klepcima kod Čapljine, Most u Konjicu, Most u Kožetini kod Ustikoline i Rimski most na Ilidži, te starih gradova s lokaliteta Stari grad u Srebreniku, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Stari grad u Ljubuškom, Stari grad Vidoški u Stocu, Stari grad Visoki, Stari grad Bobovac kod Vareša i Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša.


Na samome početku izložbe okupljenim gostima obratio se ravnatelj Hrvatskog doma hercega Kosače Danijel Vidović, koji je naglasio važnost kako očuvanja tako i promocije kulturne baštine, a izložbu je zanimljivom narativnom prezentacijom prikazanih mostova i gradova službeno otvorio ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović.


Posjetitelji, među kojima su bili i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka, voditelj Sveučilišne Galerije u Mostaru Marin Ivanišević, pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologije Jasmin Branković, imali su priliku uživati u izvrsnim glazbenim izvedbama članice Napretkova tria Senso mezzosopranistice Monije Jarak Mikulić uz glasovirsku pratnju profesora Olivera Mota.


Izložba je u Mostaru otvorena do 22. 11. 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!