Glas Hrvatske

07:10 / 04.05.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Hvar - svjetski domaćin radiodrame

/Foto: HRT)

/Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić održava se po 23. put od 4. do 9. svibnja u gradu Hvaru u organizaciji Odjela Drama Hrvatskog radija (HRT-HR).

Ambijentalni festival održava se pod geslom "Starim tekstovima u pohode" još od 1997. godine u izvornim prostorima grada Hvara.

Ove godine predstavljaju se 42 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 19 država koje je predselekcijska komisija odabrala između sedamdesetak pristiglih radova.

Hrvatski radio predstavlja pet djela. To su u kategoriji drame: Bizantska Soap Opera autorice i redateljice Jasne Mesarić (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić), u kategoriji dokumentarne radiodrame: Dokolica kapetana Hostea autorice Silve Ćapin (urednik: Nikica Klobučar, ton majstor: Dalibor Piskrec) i Šetnjozvuk grada – glazbe mirogojskih tišina autorica Ive Lovrec Štefanović i Lane Deban (urednica: Iva Lovrec Štefanović, ton majstorica Lana Deban) te u kategoriji kratkih formi Mirila - granica dvaju svjetova autorice i ton majstorice Marije Pečnik Kvesić (urednica: Katja šimunić) i Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno autora Nikice Klobučara (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Lana Deban).

(Foto: HRT)

(Foto: HRT)

Foto: - / HRT

- Prix Marulić je festival koji koristi građevine prošlosti koje odzvanjaju u sadašnjosti za radio budućnosti. Iako je glavna odrednica našega festivala radiofonska obrada baštine i pogled u prošlost, Prix Marulić poseban je po tome što tradiciji prilazi iz suvremenosti te ustraje na promicanju modernoga radija, što je naše pokretačko nadahnuće i zbog čega je festival već 23. godinu za redom toliko zanimljiv autorima i slušateljima. Produkcije koje se predstavljaju namijenjene su radiju no svi ti drevni, gotovo “vječni” ambijenti slušanja donose posve novu dimenziju i unose nov život našim djelima... gotovo da ponekad možemo osjetiti kako prostor transformira zvuk - ističe umjetnička ravnateljica festivala, urednica u Dramskom programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) Adriana Kramarić.

Festival ove godine pohodi četrdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta koji predstavljaju svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini.

Na Prix Marulić dobrodošli su svi radiofonski oblici proizišli iz tekstova nastalih prije 1921. kada je emitirana prva radiodrama, a međunarodni ocjenjivački sud na kraju proglašava i nagrađuje po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji kratke forme.

(Foto: HRT)

(Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Ovogodišnji su voditelji ocjenjivačkoga suda Bernard Clarke (Irski radio, RTE) i Janko Hanushevsky (freelancer Austrija/Njemačka) koji će u sklopu festivala pred svojim međunarodnim kolegama održati i svoja predavanja/performanse.

Posebnost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i prošle godine svi zainteresirani mogu ih izravno pratiti na facebook stranici Dramskog programa Hrvatskoga radija.

U sklopu festivala za građane Hvara je organizirana i javna slušaonica dokumentarne radiodrame "I to ništa nekome znači" autorica Lade Martinac Kralj i Marije Pečnik Kvesić. Vizualni identitet ovogodišnjega festivala potpisuje Tanja Momčilović iz Odjela Dizajn Hrvatske radiotelevizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!