Glas Hrvatske

11:04 / 09.05.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2019.

Foto: srceenshot plakat

Foto: srceenshot plakat

Foto: - / -

Predstavom "Vukovarsko svjetlo" koja će danas biti održana u Novom Travniku započinje manifestacija "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" koja će u iduća dva mjeseca biti održana u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Program ovogodišnje manifestacije "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" posvećen je sadržajima i ostvarenjima koji su nastali upravo na tom području Bosne i Hercegovine. Proljeće će otvoriti predstava "Vukovarsko svjetlo", čiji su autori hrvatski branitelji Damir Markuš i Damir Plavšić, do sada je izvedena u više od 150 gradova u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Foto: srceenshot plakat

Foto: srceenshot plakat

Foto: - / -

Gradsko kazalište mladih iz Viteza u nekoliko će gradova izvesti neke od svojih najboljih i višestruko nagrađivanih predstava, kao što su "Lova iz snova", "Čistačice" i "Trnoružica". U Vitezu će biti odigrana predstava "Ivan Frano Jukić", nastala prema romanu Ivana Lovrenovića, a koja tematizira lik i djelo jednog od najvažnijih franjevaca Provincije Bosne Srebrene. 

U Žepču i Uskoplju gostovat će Hrvatsko narodno kazalište Mostar, teatarska kuća s kojom "Hrvatsko proljeće" surađuje već šest godina. 

U Travniku će biti održana izložba slika "Ljubuški: Oaza u svjetlu", posvećena Ljubuškom, rodnom mjestu Petra Barbariću, a u Busovači će biti predstavljena zbirka priča "Čarobno jezero" mlade autorice Ivane Zekić. Ove godine „Proljeće“ prvi put dolazi u Sarajevo gdje će biti predstavljena knjiga "Ljudi i vrijeme" autora Zvonimira Čilića

Organizator manifestacije je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH SBŽ-a, a generalni pokrovitelji su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo obrazovanja, znanost, kulture i sporta SBŽ-a, prenosi FENA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!