Glas Hrvatske

10:00 / 28.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatski se uči u školi u Sankt Peterburgu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Učenici Škole No691, smještene u Nevskom rajonu Sankt Peterburga, mogu učiti šest stranih jezika: francuski, njemački, engleski, španjolski, kineski i - hrvatski.  

Ta škola s više od 1500 učenika, poznata i kao Nevska, od prošle je godine dom Hrvatskog kluba i želi biti ekskluzivno mjesto u Peterburgu kad je u pitanju Hrvatska, hrvatski jezik i kultura.


Zagreb i ruska 'sjeverna prijestolnica' gradovi su prijatelji od 1968. godine, a suradnja između njih odvijala se na različitim područjima, uključujući kulturu i obrazovanje. 


Pala je na niske grane tijekom godina tranzicije, no dobiva novi zamah 2015. godine inicijativom zagrebačke Udruge za ruski jezik i kulture i entuzijazmom ravnateljice peterburške Škole No691 - Irine Leonidovne Karpicke, velike zaljubljenice u Hrvatsku.


Učenicima njezine škole omogućeno je tijekom školske godine, ako žele, učiti hrvatski jezik tri puta tjedno po mjesec ili dva. Grupe su dosad brojale od 15 do 20 učenika, a nastavu su izvodili rusisti ili kroatisti volonteri.


Jedan od njih je profesor ruskog jezika i književnosti i predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu Mato Špekuljak. On za školu u Peterburgu, u kojoj je bio gostujući nastavnik nekoliko puta, kaže da je "jedna od najljepših i tehnički najopremljenijih koje je u životu vidio".


Riječ je o novoj školi s velikom knjižnicom, vlastitim bazenom, muzejom igračaka i suvremenim učionicama za predmetnu nastavu. Sve učionice su kompjutorizirane i imaju velike interaktivne nastavne ploče.


Od nedavno se tako u njoj može pronaći i zbirka pjesama Dobriše Cesarića ili disk s hrvatskom klapskom glazbom. Škola je udomila hrvatsku biblioteku s tristotinjak knjiga i multimedijalnih sadržaja koje je za potrebe Hrvatskog kluba darovala Udruga za ruski jezik i kulturu.


U školi su gostovali i drugi rusisti i kroatisti iz Zagreba, volonteri Udruge i realizatori besplatne nastave ruskog jezika u zagrebačkoj Osnovnoj školi Trnjanska, koja održava suradnju s peterburškom Školom No691, kao i u zagrebačkoj Osnovnoj školi Tina Ujevića koja pak surađuje s peterburškom Školom No351 (Moskovski rajon).


Osim ruskog jezika, zagrebačkim učenicima predstavljaju se Rusija i ruska kultura, a peterburškim učenicima "Hrvatska kao prijateljska slavenska zemlja", rekao je Špekuljak. Škole održavaju povremene videokonferencije na tu tematiku.


- To se, u Peterburgu, pokazalo posebno zanimljivo ruskim učenicima koji su s roditeljima bili u Hrvatskoj na ljetnom odmoru te onima koji se zanimaju za nogomet i dive se hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinim uspjesima, dodao je.


Širenje hrvatsko-ruske školske suradnje poremetio je covid-19, no obje strane se nadaju se da će se ona nastaviti u još većem opsegu kad pandemija završi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!