Glas Hrvatske

15:49 / 09.07.2021.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatski na kazališnim daskama u irskom Fermoyu

default error photo

Nakon višemjesečnih priprema, „Macu igračkaricu“, prvu hrvatsku dječju predstavu izvela je amaterska skupina predvođena Anđelom Motušić.

Okupljeni oko facebook stranice Croatia Fermoy, Hrvati u Irskoj angažiraju se u zajedničkim okupljanjima, a priprema predstave je potpuno novo iskustvo za većinu sudionika, sada već glumaca amatera. Sve ih je okupila Anđela Motušić koja je predstavu osmislila.U predstavi su glumili: Dijana Purković, Tereza Bošković, Matija Gligorov, Laura Čalić, Lara Čudić, Igor Čalić, Alen Sova i Petra Miholić koja je bila Anđelina desna ruka.


Trud se isplatio. Hrvati iz svih dijelova Irske došli su pogledati predstavu i time dati podršku, a podršku i pohvale uputio je i hrvatski veleposlanik u Irskoj Davor Vidiš te je ponudio svoju pomoć i suradnju oko budućih projekata.


Predstava je oduševila i djecu i odrasle pa se druženje nastavilo i dugo nakon izvedbe.


Prostor u kojem je "Maca igračkarica" izvedena je Fermoy Community Youth Centre u kojem djeluje i neprofitna organizacija Croatia Fermoy na čijem čelu je izuzetno aktivan Alen Miholić koji je sa suprugom Petrom i sinom Lukasom iz Gračine, naselja kod Križevaca novi život potražio u Irskoj. Croatia Fermoy organizira edukativne radionice za djecu, okuplja Hrvate uz domaću glazbu i pripremanju tradicionalnih jela, a kad se navija za Hrvatsku prateći sportske događaje, večeri su koje se pamte!


Njihove video zapise možete pratiti na YouTube kanalu BUDE TO DOBRO.


Fermoy je grad na rijeci Blackwater u istočnoj županiji Cork, u Irskoj. Prema popisu stanovništva iz 2016. godine, grad i okolica imali su oko 6.500 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!