Glas Hrvatske

04:18 / 09.06.2022.

Autor:

Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba

Rim

Rim

Foto: Agenda / HRT

U Rimu se od 9. do 12. lipnja 2022. održava 21. Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike pod nazivom „Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba“.

Radni dio susreta planiran je u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u petak 10. lipnja s početkom u 16 sati te u subotu u isto vrijeme kada će biti slavljena sveta misa koju će u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predvoditi rektor Zavoda vlč. Marko Đurin.


Pjesnička udruga hrvatske iseljeničke lirike New York osnovana je u hrvatskoj katoličkoj misiji Astoria, u rujnu 1999. godine. U travnju 2008. postala je članicom Hrvatskog svjetskog kongresa i Ujedinjenih naroda. U novim okolnostima preimenovana je u Pjesničku udrugu hrvatske izvandomovinske lirike.


Na skupu će biti predstavljena monografija „Tisuće milja opletenih stihovima” i jubilarna zbirka pjesama HIL-e „Niko drugo more i drugi ljudi“. O novoj zbirci govorit će urednica Nada Pupačić i recenzentica Gordana Laco.


Predstavit će se i pjesnici: Marjan Karabin – Švicarska, Mirjana Mihaljević Cairns – Vancouver, Drago Šaravanja – Sydney, Stjepan Šulek – Köln, Tuga Tarle – Zagreb, Duška Granarić Tomašek – Sydney i Ivica Duje Ančić – Split.


Stručno predavanje o moliškom jeziku održat će prof. Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski slikar i književnik iz Zadra. Recenzentica 21. Susreta u Rimu je prof. dr. sc. Sanja Vulić s Fakulteta Hrvatskih studija u Zagrebu.


Događaj organiziraju Pjesnička udruga Hrvatske iseljeničke lirike New York, Hrvatsko-talijanska udruga – Rim, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Američki hrvatski kongres.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!