Glas Hrvatske

09:31 / 23.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

Hrvati u San Pedru organiziraju ukrašavanje pisanica

Andreja Ogrinec boji i ukrašava jaja svaki dan

Andreja Ogrinec boji i ukrašava jaja svaki dan

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatsko-američki klub u San Pedru  organizra druženje i ukrašavanje pisanica na “The 1st Croatian easter eggstravaganz”.

Tijekom događaja bit će poslužena kava i peciva uz mogućnost donacija, a održat će se i aukcija te tombola za prikupljanje sredstava za Sportski centar.


Svi zainteresirani, a posebice djeca, pozvani su da se pridruže u nedjelju, 2. travnja, u 16 sati i sudjeluju u ukrašavanju pisanica. Ulaz je besplatan, a osigurane su i besplatne zalihe jaja i boja za ukrašavanje.Galerija
Uskrsne pisanice, Foto: Biserka Vučenik/Nepregledno blago
Penganje - tradicionalno dubrovačko ukrašavanje jaja, Foto: Regionalni dnevnik/HRTPenganje - tradicionalno dubrovačko ukrašavanja jaja, Foto: Regionalni dnevnik/HRTU Đakovštini se čuva običaj opletanja pisanica, Foto: dnevnik/HRTPotkivanje jaja (Foto: snimka zaslona), Foto: -/-Slamom ukrašene pisanice tradicija su Hrvata Bunjevaca. (Foto: snimka zaslona), Foto: -/-Jaja ukrašena slamom, Foto: S izložbe HKPD Matija Gubec, Tavankut/- Ćukana jajca Karaševke Marije Dobre (privatna arhiva/s dopuštenjem), Foto: -/-hrvatska tradicijska pisanica, Foto: -/-

Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Tradicija je preuzeta iz poganskih naroda. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama.


U Hrvatskoj pisanice su duboko ukorijenjene u tradiciju


Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su ih međusobno darivali zaljubljeni s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje, običaj u Međimurju, kako ljubavnim, tako religioznim i čestitkama. 


Djevojke bi u Podravini svoje dobivene pisanice ponosno stavljale na prozore, a u Dubrovniku bi mlade zaručniku darovale tucet jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!