Glas Hrvatske

12:15 / 31.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Grad Zagreb slavi rođendan

Foto: infozagreb.hr

Foto: infozagreb.hr

Foto: - / -

Povodom obilježavanja Dana grada Zagreba, 31. svibnja, Turistička zajednica grada Zagreba danas daruje svim sugrađanima i posjetiteljima prigodni koncert grupe Swingers koji će se održati u 17:30 u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu. TZGZ je osigurala i besplatne razglede grada, a tijekom dana održat će se i prigodne predstave za djecu.

Grupa Swingers i njihovi gosti Lucija Čustić - Luce, Zdenka Kovačiček te grupa Gelato Sisters izvodit će dio repertoara velikana domaće glazbe Ive Robića.

Također, TZGZ će ove godine Dan grada Zagreba obilježiti i kroz projekte koji skreću pažnju na održivost, regenerativnost, istraživanje grada, kvalitetu života i očuvanje okoliša.

- Stavljajući fokus na održivi i regenerativni turizam, u suradnji s udrugom Preuredi moju pumpu, revitaliziramo projekt Pimp my Pump. Tako, oslikavamo 20 javnih slavina – pumpi za vodu, a osmislili smo i turističku rutu obilaska pumpi, naših zagrebačkih Željeznih Franceka, za koju smo napravili prigodnu kartu. Kartu se može preuzeti u našim Centrima za posjetitelje ili online na našim web stranicama. Želimo dodatno stvoriti svijest da grad Zagreb ima pitku vodu dostupnu na brojnim javnim lokacijama te, poslati poruku da višekratnim korištenjem iste boce za vodu, možemo utjecati na smanjenje upotrebe plastike. Svaka pumpa ima vlastiti QR Code koji, kada se skenira mobitelom, prikazuje informacije o samom motivu na pumpi, kao i o projektu. Drugi projekt kojim šaljemo poruku o očuvanju i uređenju okoliša jesu Viseći vrtovi. Naime, postavljamo 250 posuda za zelenilo na ulične svjetiljke Donjeg i Gornjeg grada, čime opet stvaramo sliku o Zagrebu kao ugodnom gradu i održivoj destinaciji. I treći projekt, odnosi se na mural našeg Hermana Gollubea koji je razveseljavao sugrađane u sklopu projekta Ulični triptih, a kojeg, danas, uoči Dana Grada, poklanjamo KBC-u Zagreb (Rebro). Nadamo se da će oplemeniti boravak i osoblju, kao i korisnicima bolnice te njihovu svakodnevicu učiniti barem malo ljepšom. Koristim priliku čestitati svima Dan državnosti, 30. svibnja, kao i Dan našeg grada Zagreba, 31. svibnja – rekla je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a.

Osim navedenih projekata i koncerta, TZGZ je osigurala i besplatne razglede grada, a tijekom dana održat će se i prigodne predstave za djecu.

Na sam Dan grada Zagreba, centrom će se prošetati i popularni likovi iz zagrebačke prošlosti, a cjelodnevni program događanja pogledajte ovdje.

(Izvor: infozagreb.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!