Glas Hrvatske

22:09 / 14.09.2017.

Autor: Silvija Bionda

Gajetom i leutima punim jedrima u vali hvarskoga Staroga Grada

Dani u Vali (Foto: hrt.hr)

Dani u Vali (Foto: hrt.hr)

Foto: - / HRT

Splitska udruga za promicanje maritimne baštine "Cronaves" u hvarskoj starogradskoj luci do 17. rujna organizira drugi međunarodni festival "Dani u Vali".

Festival je otvoren izložbom tradicijskih maketa brodova autora Željka Luke Fredotovića i novim postavom Pomorske baštine Farosa u Muzeju Staroga Grada koji je svoju premijeru imao ovoga svibnja u francuskom Morbihanu. 

Dani u Vali (Foto: hrt.hr)

Dani u Vali (Foto: hrt.hr)

Foto: - / HRT

Međunarodni festival mora, maritimne baštine i tradicijske brodogradnje okupit će oko pet stotina sudionika u programu na moru i kopnu. U starogradskoj će luci ploviti više od stotinu tradicijskih brodova od Rovinja do Neretve, gajeta, leuta, guca, pasara, falkuša, rovinjskih batana i neretvanskih lađa, najavio je domaćin, Plamenko Bavčević iz organizacijske udruge "Cronaves". 

Posebno su ponosni na leut, izrađen u Korčuli 1894. godine. Brižno čuvanog, redovito ga predstavljaju na domaćim i stranim regatama te izložbama tradicijskih brodova, a za ovu će prigodu leut ploviti s novim jedrom - otkriva Bavčević.

Bit će tu posebno osmišljenih plovidbi revijskog, ali i natjecateljskog karaktera te dnevnih i noćnih regata. U goste im dolaze komiška udruga "Palagruža" te Udruženje tradicijskih jedrenjaka iz talijanskog Verbana koja dolazi s flotom od pet brodova.

Okupit će posade šezdesetak starih tradicijskih drvenih brodova (Foto: hrt.hr)

Okupit će posade šezdesetak starih tradicijskih drvenih brodova (Foto: hrt.hr)

Foto: - / HRT

Tijekom četiri dana Festivala posjetiteljima su otvorena vrata Primorskog maritimnog sela na starogradskoj rivi gdje će svojih dvadeset godina rada proslaviti Udruga "Latinsko idro" s Murtera, Jedriličarski klub "Plav" s otoka Krka te komiške udruge "Ars Halieutica" i "Palagruža".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!