Glas Hrvatske

08:00 / 12.08.2022.

Autor: Slavica Štefić

Dužijanca u Subotici

Pozivnica

Pozivnica

Foto: ustupljeno / -

Dužijanca u Subotici, jedinstveni kulturni program koji se odvija u znaku završetka žetvenih svečanosti. Ova je proslava prožeta tradicijom i duhovnošću, obuhvata zahvalno misno slavlje, kulturne programe, povorku kao doživljaj pokretnog muzeja, sa izvornim prikazima risarskog-žetvenog rada, narodnih nošnji i ukrašenih fijakera. Središnje ličnosti su bandaš i bandašica, oni su predvodnici slavlja, na završetku manifestacije predaju kruh gradončelniku Subotice.  Središnja proslava održava se u nedjelju 14. kolovoza.


Iz obraćanja predsjednika Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", msgr. dr. sc. Andrije Anišića, na press-konferenciji u subotičkom Media-centru, 10. 08. 2022.


Zaključujem ovo svoje uvodno izlaganje pozivom svim pripadnicima našeg hrvatskog naroda – bunjevačkog roda: Uključimo se s ponosom i očitujmo radost što imamo Dužijancu, tako divan običaj, kojim Bogu zahvaljujemo za žetvu i kruh svagdašnji. Osim toga, Dužijancom dajemo hvalu i pohvalu ljudima koji marljivo i s ljubavlju obrađuju zemlju, usprkos raznim poteškoćama i kušnjama, kao što je i ovogodišnja suša.


Slavlje naše Dužijance čuva i učvršćuje našu katoličku vjeru, našu pripadnost hrvatskom narodu i našu etničku pripadnost bunjevčakom rodu. Uvjeren sam da ćemo toga biti svjesni i od 1. do 31. listopada (oktobra) kad bude popis stanovništva. Poput svih ostalih naroda s kojima živimo u Republici Srbiji, i mi ćemo s ponosom očitovati tko smo i što smo: HRVAT – HRVATSKI – KATOLIK (Rimokatolik). Od toga koliko nas bude na popisu ovisit će i budućnost naše Dužijance i još puno toga... Stoga, nemojmo propustiti dati svoj doprinos našoj opstojnosti i budućnosti na ovim prostorima na kojima živimo vjekovima.


Ujedno želim naglasiti da na slavlju 112. Dužijance radosno očekujemo, kao i svake godine, i sve druge građane našega grada kao i goste koji se tih dana zateknu u našem gradu. Mi s ponosom ističemo da smo organizatori Dužijance ali da je organiziramo i priređujemo za sve građane našega grada koji vole narodne običaje, folklor i tamburaše. To zajedništvo u različitosti svih u našem gradu naviše se očituje u bandašicinom kolu. Bandašicino kolo na glavnom gradskom trgu okupi uvijek mnoštvo naroda bez obzira na vjeru i naciju i svi se hvataju u jedno kolo očitujući tako da smo svi mi prije svega ljudi. Ljudi bi umjesto izazivanja sukoba trebali izgrađivati civilizaciju ljubavi u kojoj će svi uživati mir i radost te poštivati svačiju nacionalnu i vjersku pripadnost i bogatstvo kulturne raznolikosti koja treba i može obogaćivati sve.


Organizatori kažu da je Dužijanca ostala simbolom identiteta Hrvata katolika sjeverne bačke. Direktor Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" Marinko Piuković:

Najava ovogodišnje Dužijance u Subotici

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!