Glas Hrvatske

12:00 / 30.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

"Duga nad zavičajem" predstavljena u Budimpešti

S predstavljanja knjige

S predstavljanja knjige

Foto: Andrija Pavleković / Glas Hrvatske

Zvučna knjiga pjesama Marka Dekića Bodoljaša "Duga nad zavičajem" predstavljena je u galeriji Hegyvide u Budimpešti 21. travnja. U glazbeno-pjesničkoj večeri domaćin večeri i promotor knjige bio je predsjednik Hrvatske samouprave Budimpešte i glumac Stipan Đurić.

Knjigu je objavila Državna udruga šokačkih Hrvata, a potporu su dali Hrvatska samouprava Santova i Hrvatska samouprava XII. okruga Budimpešte.


Domaćin večeri i promotor knjige bio je predsjednik Hrvatske samouprave Budimpešte i glumac Stipan Đurić. koji je recitirao pjesama  koje kazuje i u zvučnoj knjizi  te je predstavio rad i život Marka Dekića Bodoljaša


Uz stihove, glazbom su večer obogatili  Zoran Barić i Szabolcs Eszaki.


Na predstavljanju knjige uz brojne goste bili su nazočni i  Veleposlanik Republike Hrvatske Mladen Andrlić, predsjednik Hrvatske samouprave Santova Stipan Balatinac, predsjednik Državne udruge šokačkih Hrvata Stipan Kovačev, santovački načelnik Gábor Varga, predsjednica Udruge Hrvata Budimpešte Eva Išpanović.


Marko Dekić Bodoljaš bio je  hrvatski pjesnik rođen u Santovu  22. rujna 1937.  Osnovnu školu je završio u rodnome selu, maturirao je u budimpeštanskoj Hrvatskosrpskoj učiteljskoj školi i odmah se uključio u kulturno-prosvjetni rad hrvatske manjine u Mađarskoj. Najprije je kao učitelj radio u gradišćanskohrvatskom naselju Hrvatskoj Kemlji, potom se 1959. godine zaposlio u Demokratskom savezu Južnih Slavena u Mađarskoj. Dva desetljeća je radio kao viši referent za kulturna pitanja. Od 1979. godine počeo je raditi kao novinar u uredništvu Narodnih novina, a nakon osnutka Hrvatskoga glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj, postao je zamjenikom glavnoga urednika.


Već u ranoj mladosti se počeo zanimati za književnost. Prve pjesme su mu ugledale svjetlo dana u Narodnim novinama i Narodnome kalendaru. Bio je jedan od vodećih pisaca među  Hrvatima u Mađarskoj. 


Zastupljen je u antologiji južnoslavenskih pjesnika u Mađarskoj (U kolo, 1969) i u antologiji hrvatske iseljeničke poezije (Hrvatski Odisej, 1980. i 1986). Pisac je zavičajne (Sunčana polja, 1980) i intimne lirike (Tišine i ljubavi, 1986, Mirisi vrbika, 2001) te dječje poezije (Stopama djetinjstva, 1989; S bačvanske ravnice, 1997). Umro je 20. studenoga 2017.


Na predstavljanju zvučne knjige bio je Andrija Pavleković koji je pripremio tonski zapis.

Predstavljanje zvučne knjige Duga nad zavičajem

S predstavljanja knjige

S predstavljanja knjige

Foto: Andrija Pavleković / GLAS HRVATSKE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!