Glas Hrvatske

10:38 / 13.07.2020.

Autor: Tomislav Šikić

"Don Brankovi dani muzike" u Kotoru

foto: snimka zaslona/logo

foto: snimka zaslona/logo

Foto: - / -

Međunarodni festival "KotorArt Don Brankovi dani muzike" ove godine planira započeti programe u srijedu, 15. srpnja. Oni će ove godine zbog izvanrednih okolnosti uslijed epidemije koronavirusa doživjeti vjerojatne izmjene, no Festival će se ipak održati.

Početak Međunarodnoga festivala "KotorArt Don Brankovi dani muzike" planiran je za srijedu 15. srpnja kada će publika u Kinu Boka pogledati filmsko ostvarenje njemačke medijske kuće Deutsche Welle, dokumentarni film pod nazivom "Simfonija svijeta". Riječ je o ostvarenju koje govori o snazi i univerzalnosti jezika glazbe i njegovih jakih poruka razumljivih na svim meridijanima svijeta, bez obzira na kulturološke, vjerske, nacionalne, ideološke, geografske i bilo koje druge različitosti. U konkretnom slučaju, radi se o čuvenoj Beethovenovoj Devetoj simfoniji i njezinim višestrukim značenjima. Partner projekta je kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković”.

"Naš tradicionalno svečani koncert otvaranja Festivala, na koji smo već navikli mnogobrojnu publiku, pomaknuli smo na kolovoz, odgovorno postupajući prema trenutačnoj situaciju i poštujući sve mjere Nacionalnoga koordinacijskoga tijela za zarazne bolesti, reagirajući na sve izazove odgovorno i brzo. Koncerte planiramo ostvariti u potpuno kontroliranim uvjetima, u kojima možemo provoditi sve mjere opreza koje propisuje NKT. U vremenu kada cijeli svijet, uključujući i naše društvo, prolazi kroz razdoblje neizvjesnosti i nesigurnosti u mnogim aspektima života, želimo pružiti dio onoga što mnogi zovu “hranom za dušu”, i makar malo svakodnevne radosti koje su donedavno krasile naš svakodnevni život. Doživljavamo da je mentalno i duhovno zdravlje jednako važno kao i ono fizičko, a umjetnost je uvijek, što je dokazano mnogim primjerima iz prošlosti, pomagala u nadilaženju mnogih teških razdoblja u povijesti čovječanstva. Nadamo se da će naši događaji lokalnom stanovništvu pružiti malo vedriju, humaniju i ljepšu svakodnevnicu, utjehu i potvrdu da smo vezani posebnim nitima, čak i onda kada se ne smijemo zagrliti zbog mjera držanja međusobne udaljenosti, kada se ne možemo prepoznati, zbog nošenja zaštitne maske, ili kada smo u karanteni, čuvajući druge od sebe. Umjetnost glazbe jedna je od tih niti“, poručuju iz Festivala.

"KotorArt Don Brankovi dani muzike svoju su publiku naviknuli da već u ožujku mogu dobiti informacije o programu za predstojeće ljeto. Ove godine, uslijed izvanrednih okolnosti, molimo našu publiku da prati zvaničnu mrežnu stranicu Festivala te društvene mreže - Facebook i Instagram, gdje ćemo objavljivati moguće, da ne kažemo - vjerojatne izmjene programa. Festival je oformio nekoliko timova koji pomno prate preporuke NKT-a i prilagođavaju im svaki aspekt festivala. Program svečanoga otvaranja festivala, planiran za 14. srpnja, planiramo kao završnicu ovogodišnje manifestacije. S obzirom na to da je i ta večer u cijelosti posvećena Beethovenu, vjerujemo da će to biti lijep festivalski okvir za ipak dostojanstveno obilježavanje njegovog 250. rođendana. Ususret tome jubileju, suočeni s izazovima života, pozicije i poruka umjetnosti u ovome nesvakidašnjem trenutku u kojemu se našao cijeli svijet, Festival priprema dodatne aktivnosti i programske cjeline o kojima ćemo uskoro obavijestiti javnost“, dodaju. 

KotorArt Kotorski festival kazališta za djecu započeo je svoje programe u Kotoru. Sve predstave koje okupljaju veći broj djece i roditelja u publici odložene su za kolovoz, ali prateći programi i radionice s djecom iz Kotora su pokrenute, na veliku radost djece, koja sjajno reagiraju u novim okolnostima, brzo se prilagođavajući njihovoj "novoj stvarnosti".

"Don Brankovi dani muzike", glazbeni su segment festivala KotorArt, koji je osnovao don Branko Sbutega, po kojemu je glazbeni dio manifestacije i dobio ime. 

don Branko Sbutega 2002 u emisiji "Nedjeljom u 2" Hrvatske radiotelevizije (foto: snimka zaslona/HRT)

don Branko Sbutega 2002 u emisiji "Nedjeljom u 2" Hrvatske radiotelevizije (foto: snimka zaslona/HRT)

Foto: - / HRT

Don Branko Sbutega (1952.−2006.) bio  je župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. travnja 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela. Nakon potresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije. Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival KotorArt i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti. U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promicanju suživota i toleranciji, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. travnja 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua. 

(Radio Dux, Culturnet)

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!