Glas Hrvatske

07:55 / 11.02.2020.

Autor: Klara Špančić

''Dječja mašta stvara svašta''

Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn – Essen – Orašje – Bjelovar – Zagreb raspisan je na temu "Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost" za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole (iz Njemačke do 12. razreda). Rok prijave produžen je do kraja veljače.

Naziv 20. Međunarodnog natječaja osmislila je Jadranka Gradac ističući kako dječja mašta nema granica. Pristigli radovi prikazuju povezanost djece s Lijepom našom, a krase ih motivi srca, grba, štita, mača i umjetnosti.

- Razmišljali smo koji motiv odabrati. Budući da djeca u četvrtom razredu osnovne škole uče o prošlosti Hrvata, odabrali smo motive hrvatskih kraljeva. Tu pronalazimo štit i mač, borbu za hrvatsku riječ i opstojnost – istaknula je učiteljica iz Osnovne škole Dragojle Jarnević iz Karlovca, Ružica Šušak.

Na ovogodišnjem natječaju sudjelovat će 25 zemalja. Države koje će po prvi puta sudjelovati su Peru, Irska, Švedska i Norveška, uz države koje već tradicionalno sudjeluju, a to su Austrija, Srbija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Njemačka i Hrvatska.

- Ovakve i slične likovno-literarne natječaje provodimo već 20 godina tako da sa sigurnošću možemo procijeniti što nas očekuje do kraja natječaja. Iako će ove godine sudjelovati više škola negó prijašnjih godina, bit će nešto manji broj pristiglih radova zbog zahtjevne teme - ispričali su organizatori natječaja Ankica i Ante Karačić, slikari iz Iserlohna.

Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Izložba likovnih i literarnih radova hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održat će se u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, a u suradnji internetskog portala Hrvatski Glas Berlin i Matice hrvatske za Ruhrsko područje, Osnovne škole ''Orašje'' i Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

Proglašenje najboljih likovnih radova bit će u Gradskoj galeriji u Iserlohnu do kraja ožujka 2020. godine, a literarnih do kraja travnja 2020. godine.

U likovnome dijelu nagrađuju se tri likovna rada od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. U literarnom dijelu nagrađuju se tri literarna rada za svaki razred od 1. do 8. razreda ( iz Njemačke do 12. razreda).

Više informacija o prijavi na natječaj potražite ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!