Glas Hrvatske

14:52 / 18.05.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini

Pozivnica

Pozivnica

Foto: HMI/Pixabay / ustupljena fotografija/kolaž

Hrvatska matica iseljenika i Festival povijesti Kliofest organiziraju predstavljanje knjige "Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektive" (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - podružnica Vukovar i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice) autorskog trojca dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Sandra Cvikić i profesor Tomislav Žigmanov koje će se održati u četvrtak, 19. svibnja u 16 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Knjigu će predstaviti dr. sc. Ivana Bendra, dr. sc. Sandra Cvikić i profesor Tomislav Žigmanov.

Cvikić Sandra, Živić Dražen, Žigmanov Tomislav: "Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektive“, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - područni centar Vukovar i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Zagreb – Subotica, 2022, 238 str.


Urednica knjige iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Ivana Bendra u uvodnoj riječi trodijelne knjige "Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektive“ ističe kako se "u sklopu triju opsežnih poglavlja ove interdisciplinarne studije razotkriva mnoštvo izazova s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina na prostoru Vojvodine i Republike Srbije na višedesetljetnoj vremenskoj okomici. Te su izazove istraživači opisali vjerodostojno kako bi čitateljstvo s lakoćom iščitavalo brižnu sociodemografsku akribiju autorskog tima. Podsjetimo, knjiga je plod istoimenog projekta koji je proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata (2021.). Projekt prekogranične suradnje imao je svrhu istaknuti ključne preduvjete za održivi razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji, temeljene na znanstvenim spoznajama. Rezultati provedenog istraživanja istodobno utvrđuju društveno-politički i gospodarski položaj vojvođanskih Hrvata o kojemu će biti više riječi na promociji. Poglavlja su naslovljena Demografske odrednice održivosti Hrvata u Vojvodini (str. 13-86), Srbijanski proces tranzicijske pravde i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Vojvodini (str. 87-176), te Hrvati u Srbiji i Vojvodini: osnovne povijesne i sociografske činjenice (str. 177-222). Demokratska tranzicija Srbije pokazala je senzibilitet za prava Hrvata kao nacionalne manjine tek od 2000. godine, usvajanjem Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!