Glas Hrvatske

08:20 / 30.09.2017.

Autor: Tomislav Šikić

Dan Zemlje izlazećeg sunca u Zagrebu

Japan u Hrvatskoj (Foto: Veleposlanstvo Japana u RH)

Japan u Hrvatskoj (Foto: Veleposlanstvo Japana u RH)

Foto: - / -

Anime, haiku, borilačke vještine, sushi, čaj, roboti i ekologija.... sve su to simboli Japana, zemlje koja se svake godine predstavlja hrvatskim građanima kako bi nam približila svoju kulturu i običaje. Ove godine, Dan Japana održava se danas u zagrebačkom muzeju Mimari.

Japan je dobro poznat Hrvatima, a da bismo se upoznali još bolje, svake se godine u sklopu Japanske kulturne jeseni održavaju brojna događanja koja nam Zemlju izlazećeg sunca još više približavaju.

Dan Japana počinje ekologijom, pa će svi koji se u 13 sati nađu u Mimari moći poslušati predavanje o novim tehnologijama japanskih automobilskih tvrtki za smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Nakon toga slijedi prezentacija za ljubitelje japanskih borilačkih vještina, dok će oni tankoćutniji uživati uz jedan od glavnih simbola Japana - haiku poeziju. Predstavit će se sudionici i pobjednici svjetskog haiku natjecanja za djecu.  

Japanska kulturna jesen 2017 (Foto: veleposlanstvo Japana u RH)

Japanska kulturna jesen 2017 (Foto: veleposlanstvo Japana u RH)

Foto: - / -

Još jedan od simbola Japana su specifični animirani filmovi - anime. Mnogi ne znaju da i kod nas vrlo popularan crtić Pčelica Maja koji se emitirao još osamdesetih godina, po stilu spada u anime. U subotnjem programu moći ćete poslušati i predavanje o sto godina japanske animacije.

Anime (Foto: Pixabay)

Anime (Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Bit će prikazana i japanska kuhinja koja je posljednjih godina pravi hit među Hrvatima, a zatim slijedi još jedan red znanosti i ništa manje zanimljivo predavanje o robotima u Japanu.

Kako zvuči japanska flauta od bambusa, zaintersirani će moći čuti na koncertu glazbenika na shakuhachiju Yosuke Iriea. Osim u subotu, koncert ćete moći poslušati i u Dubrovniku 2. listopada.

Yosuke Irie (Foto: veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj)

Yosuke Irie (Foto: veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj)

Foto: - / -

Zovu magičnog Japana teško je odoljeti pa će se i ove subote u Zagrebu zasigurno kao i prošlih godina naći na stotine zainteresiranih za tu daleku, prijateljsku zemlju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!