Glas Hrvatske

10:36 / 24.05.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Dani hrvatske tradicije u Duisburgu

Dani Hrvatske tradicije, plakat

Dani Hrvatske tradicije, plakat

Foto: ustupljena fotografija / Savez Hrvata Duisburg

Hrvati u Duisburgu iskoristili su velike tri obljetnice kao priliku da ovog ljeta najave “Dane hrvatske tradicije“: njihova kulturna udruga “Savez Hrvata Duisburg” slavi 30 godina postojanja, njen najaktivniji ogranak folklorna skupina ADRIA 20 godina, a Hrvatska je prije deset godina primljena u EU. Od 1. siječnja, nakon uvođenja eura i pristupanja schengenskom prostoru, Hrvatska je u najužoj jezgri EU.

“Bund der Kroaten”, registrirana je udruga u Duisburgu osnovana početkom 1990-ih. Tada je, među ostalim, organizirala pomoć ljudima pogođenima ratom, a posljednjih se godina usredotočila na očuvanje hrvatske kulture u Duisburgu. U normalnim okolnostima Hrvate kao takve nećete lako prepoznati na ulicama, osim ako igra hrvatska reprezentacija kada ćete ih teško zaobići u dresovima s crveno-bijelom šahovnicom.


Već 20 godina okuplja se do 30 muškaraca i žena pod vodstvom Tanje Maleš-Krznar kako bi uvježbali najrazličitije plesove i pjesme iz bogate riznice hrvatske kulturne baštine, te promovirali folklor i narodne nošnje.

Folklorna skupina ADRIA

Folklorna skupina ADRIA

Foto: ustupljena fotografija / Savez Hrvata Duisburg

U sklopu obilježavanja obljetnica predviđena su tri događanja od četvrtka, 8. lipnja do subote, 10. lipnja 2023. godine.

Hrvatski dani 2023. započet će 8. lipnja u 18 sati projekcijom filma “Dora – bijeg u glazbu” u Filmforumu na Dellplatzu. Nagrađivani dokumentarac Kyre Steckeweh i Tima van Beverena prati život hrvatske skladateljice Dore Pejačević (1885.-1923.), koja je dugo bila zaboravljena, a sada je ponovno otkrivena.

Plakat za film "Dora - bijeg u glazbu"

Plakat za film "Dora - bijeg u glazbu"

Foto: ustupljena fotografija / Savez Hrvata Duisburg

U petak, 9. lipnja, u 19 sati, u Centru za obrazovanje odraslih u Gradskom izlogu održat će se manifestacija “Škrinja našeg blaga ADRIA – hrvatske narodne nošnje deset regija”. Folklorna skupina ADRIA u svom 20-godišnjem djelovanju ne samo da je razvila bogat repertoar hrvatskih tradicijskih plesova i pjesama, već je pripadajuće nošnje djelomično sama izrađivala, a dijelom kupovala. Ovo šareno “blago” te večeri će biti predstavljeno publici, a svaka predstavljena regija bit će popraćena u skladu sa  tradicionalnom pjesmom iz tog područja i kratkih informacija voditeljice Tanje Maleš-Krznar.

Plakat manifestacije “Škrinja našeg blaga ADRIA – hrvatske narodne nošnje deset regija”

Plakat manifestacije “Škrinja našeg blaga ADRIA – hrvatske narodne nošnje deset regija”

Foto: ustupljena fotografija / Savez Hrvata Duisburg

Vrhunac i zaključak ovogodišnjih “Hrvatskih dana” je koncert “Od Dunava do Rajne”, koji će biti održan u subotu, 10. lipnja 2023. od 19 sati u Liebfrauenkirche na König-Heinrich-Platzu. Ovdje neće nastupiti samo ADRIA, uz društva “Zrinski” iz Gelsenkirchena i “Koraci u tuđini” iz Kölna, već i tamburaški sastav “Allegro” iz Vukovara iz Slavonije. Slavonija u sjeveroistočnoj Hrvatskoj smatra se njezinom žitnicom. Kao i većina drugih hrvatskih regija, Slavonija ima svoj folklorni stil. Glazbu karakteriziraju žičani instrumenti, a “tamburica“ ovdje daje ton u pravom smislu te riječi. 

Galerija
Plakat za koncert "Od Dunava do Rajne", Foto: ustupljena fotografija/Savez Hrvata Duisburg
Plakat manifestacije, Foto: snimka zaslona/Savez Hrvata Duisburgs

Obje večeri vodit će hrvatski radijski i televizijski voditelj Frano Ridjan i voditeljica ADRIA-e Tanja Maleš-Krznar.


Svojom bogatom kulturom Hrvati ne samo da naglašavaju raznolikost u Europskoj uniji, već i šarenilo urbanog društva Duisburga. Stoga su pozvani svi da se uključe u hrvatsku kulturu i saznaju da je, prema službenoj općinskoj tvrdnji, “Duisburg zaista Cro“.


(Izvor: udruga "Savez Hrvata Duisburg")

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!