Glas Hrvatske

11:06 / 17.03.2023.

Autor: David Rey

Ciklus flamenca u Zagrebu

Plakat koncerta

Plakat koncerta

Foto: snimka zaslona / facebook

Udruga za promicanje španjolske umjetnosti i kulture organizira večer flamenca u Klubu Kazališta Komedija Kontesa u Zagrebu, na kojoj će nastupiti španjolski plesač flamenca Ángel Muñoz. O ovom događaju izvještava Nina Ćorić, pjevačica i promotorica flamenca u Hrvatskoj.

- Godinu započinjemo u znaku flamenca. Ono što je naša želja bila je da flamenco ponudimo na nekoj jezičnoj bazi kao turističku ponudu, odnosno program u kojem naši građani mogu uživati malo češće, a ne samo jednom godišnje u okviru festivala flamenca. Iz tog razloga započinjemo ciklus flamenco nastupa u Klubu Kazališta Komedija Kontesa.


Početak je 26. ožujka kada će nam u Zagreb doći naš prvi gost, španjolski plesač flamenca Ángel Muñoz. On je dugogodišnji plesač, plesni pedagog s 30 godina karijere, unutar koje je proputovao cijeli svijet. Svakako, osim autorskih predstava i samostalnih projekata, njegov rad je zapažen još dok je bio plesač u grupi Paca Peñe. Na jednom od tih koncerata s Pacom Peñom nastupio je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


Poanta je španjolskih umjetnika koji se nalaze u blizini ili ako su  na nekom proputovanju, ili ako žive i rade u regiji, da ih dovedemo u Zagreb, gdje će nastupati s umjetnicima iz Slovenije, Hrvatske. Gitarist nam je iz Slovačke. Cijela flamenco zajednica smo se svi povezali međusobno, pogotovo s kolegama iz Austrije, Češke, Slovačke. Mislim da je suradnja dobar način da se povežemo i da populariziramo flamenco, svatko u svojoj zemlji. Pokrovitelj je Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj - naglašava Nina Ćorić.

Nina Ćorić

Nina Ćorić

Foto: snimka zaslona / facebook

Nina Ćorić - audio

Tablao je najtipičniji format u kojem se izvodi flamenco danas.


- Vrlo je popularan zato što uključuje dosta plesa koji je publici često najatraktivniji. Želja nam je kroz tablaa prezentiramo što više formi i oblika unutar samog flamenca kroz plesa, kroz kostime, kroz gitaru, kroz pjevanja.


Prošla godina je bila vrlo plodna za flamenco, uspjeli smo godinu završiti desetim flamencom festivalom u Zagrebu, na kojem je nastupila Montse Cortés, nevjerojatna umjetnica, pjevačica, koja je 3 godine nastupala odnosno pjevala u grupi, putovala s Pacom de Lucíom. Mogu reći da je to bila zaista jedna lijepa večer i da nismo mogli odabrati boljeg umjetnika za desetu obljetnicu festivala.


Isto tako, prošle godine je realiziran još jedan projekt, meni osobno vrlo bitan, a drago mi je da se realizirao u godini kada smo proslavili 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske. A to je projekt flamenca i tambure, realiziran s tamburaškim orkestrom na Hrvatskoj radioteleviziji, pod vodstvom maestra Siniše Leopolda - ističe pjevačica flamenca. 

Montse Cortés

Montse Cortés

Foto: Samir Ceric / -

Slijedi objavljivanje albuma. 


- Sada smo u završnoj fazi daljnjih priprema prije samog tiskanja, i onda kasnije promocija albuma, tako da mi je jako drago. Riječ je o španjolskim pjesmama koje je 31. godine na klaviru ponovno svirao i na taj način sačuvao od zaborava Federico García Lorca. A onda su kroz godine i kroz desetljeća te pjesme postale omiljene i među umjetnicima flamenca. Zanimljivo je što do sada još nije napravljena takva kombinacija, znači nikada još do sada nisu tambure svirale Lorcu. I naravno tu je onda taj flamenco moment i glas stvarno zvuči posebno, na kojem sam radila nekoliko godina. I drago mi je da sam ga sada ovime i završila. 


Što se tiče još nekih daljnjih aktivnosti u 2023. godini, naglasak je svakako na tom kontinuiranom dovođenju flamenca u Zagreb. Postoji neki planovi i za Varaždin.


Iskreno, veselim se tom albumu koji će izaći s tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije i veselim se ovom ciklusu flamenco koncerata. Veselim se što je veleposlanstvo dalo podršku i nastavljamo zajedno raditi na promociji umjetnosti i kulture - zaključuje Nina Ćorić, promotorica flamenca u Hrvatskoj.                                           

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!