Glas Hrvatske

17:26 / 10.04.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Novi broj časopisa "Boka kotorska"

Kolaž/Novi broj časopisa Boka kotorska

Kolaž/Novi broj časopisa Boka kotorska

Foto: Radio Dux/Pixabay / kolaž/ustupljene fotografije

Iz tiska je izašao četvrti broj časopisa "Boka kotorska“ – Glasilo Hrvata Boke kotorske za ljubitelje i baštinike kulturne baštine Boke. 

Časopis obrađuje različite teme počevši od filatelije, kulture, povijesti, umjetnosti kao i druge razne zanimljivosti. Najviše prostora je posvećeno Katoličkoj bratovštini sv. Nikole mornara u Kotoru, čiju tradiciju održava Bokeljska mornarica i njenom upisu na svijetsku listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. To tisućljetno tradicijsko obilježje bokeljskih Hrvata se slavi u Kotoru od 809. godine, a slavi se i u Hrvatskoj. Dubrovačka republika je bila prva država u svijetu koja je uvela karantenu, pa jedan članak obrađuje tu temu. Upoznat ćemo se sa Svilarstvom Prčanja i Konavala, a u časopisu je i zanimljiv tekst Epistola o Boki. U Splitu je 13. veljače obilježena 150. obljetnica proslave sv. Tripuna. Na proslavi su bile prisutne hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice iz Splita, Zagreba, Rijeke, Pule, Dubrovnika i dva člana Bokeljske mornarice iz Kotora. Kotorski biskup mons. Ivan Štironja je u svojoj propovijedi između ostalih, pozdravio Hrvate iz Boke, i Bokelje iz Hrvatske riječima: - Ima li ljepšeg slavlja od zajedništva? Duhovna baština Hrvata Boke, ujedno je i beskrajna kulturna i materijalna baština, koja se ne može istrgnuti iz okrilja Katoličke crkve.


(Andro Saulačić/Radio Dux)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!