Glas Hrvatske

11:01 / 17.09.2022.

Autor: Slavica Štefić

Čarolije u pijesku na ušću Neretve

Opuzen

Opuzen

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Na Ušću Neretve od 17. do 23. rujna održava se Međunarodni umjetnički projekt SAN – Sand Art Neretva Festival na kojem umjetnici u pijesku stvaraju radove vrijedne divljenja.

Crtanje u pijesku ušća Neretve započeo je Slama Land Art prije nkoliko godina u sklopu Art Festival Zen Opuzen, a danas je to zaseban događaj koji se održava svake godine nakon što ljeto malo popusti. 


Najmanje četiri sata potrebna su kako bi nastalo remek-djelo na pijesku, a samo nekoliko minuta plime dovoljno je da crtež u potpunosti nestane.


- Meni je prekrasan osjećaj, zato što se stvara mogućnost za novi. Meni je samo bitno da ga snimim, da ga uspijem snimiti prije nego što dođe plima, uglavnom polako se to događa kad je ovako mirno vrijeme tako da ima vremena. Ja vidim kad polako voda nazire, počne "papati" crtež i onda dignem dron, rekao je Nikola Faler, akademski kipar i začetnik festivala.

SAN Festival je projekt koji se održava u organizaciji osječke Udruge SLAMA – udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu, u suradnji s opuzenskom Udrugom St. Valerio (koja stoji iza njihovog najpoznatijeg projekta Zen-Opuzen Festivala).


Također, SAN Festival već prvu godinu svoga postojanja, dobiva podršku Ministarstva kulture i medija, TZ gradova Ploče i Opuzen, Grada Opuzena i Dubrovačko-neretvanske županije, a okuplja umjetnike koji će u tjedan dana stvaranja kreirati program i sadržaj za djecu, mlade i sve zainteresirane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!