Glas Hrvatske

11:47 / 09.06.2022.

Autor: David Rey

Carla Derpic predstavlja bolivijsku glazbu u Zagrebu

Carla Derpic

Carla Derpic

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / Carla Derpic

Carla Derpic Burgos, bolivijska glazbenica hrvatskog podrijetla, tijekom svog boravka u Hrvatskoj održat će tribinu i koncert u Zagrebu.

- Rođena sam u gradu Potosí u Boliviji 1987. godine. Od 1999. godine živim u La Pazu, gradu u kojem sam studirala komercijalni inženjering i gdje sam razvila svoju umjetničku karijeru. Sviram kenu, vrstu flaute koja je prilično reprezentativna za područje Anda i za bolivijsku dolinu. Međutim, primjena ovog instrumenta prenosi se i u druge zemlje andske regije Južne Amerike.


Zanimajući se za povijest svojih predaka, 2015. godine prijavila sam se na Croaticum, program koji mi je omogućio da živim jedan semestar u Hrvatskoj. Pohađala sam hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Splitu, a imala sam i nastavu hrvatske povijesti i kulture. Ovi satovi su mi puno pomogli da naučim više o povijesnim činjenicama i posljedičnim utjecajima na kulturu i običaje koji danas postoje u različitim krajevima zemlje - izjavila je Carla Derpic

Bolivijska flauta kena (quena)

Bolivijska flauta kena (quena)

Foto: ustupljena fotografija / Carla Derpic

Oduševljena Hrvatskom


- Po završetku semestra sudjelovala sam na susretu održanom u Bosni i Hercegovini, gdje sam mogla podijeliti s mladim ženama iz različitih dijelova svijeta, koje su također povezane s Hrvatskom. Sudjelovala sam i na Eco Heritage Task Force u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, koja se održala na otoku Visu. Tom prilikom radili smo na pripremi zemljišta na kojem je planirana izgradnja doma zdravlja.


Tijekom svog boravka u Hrvatskoj iskoristila sam priliku posjetiti različite gradove i mjesta zbog kojih sam se još više zaljubila u zemlju.

Raznolikost i kontrast među regijama činili su mi se nečim vrlo zanimljivim u kulturnom smislu, ali i zbog atrakcija i povijesti koje ta mjesta imaju. Parkovi prirode, obala, palače i druga povijesna mjesta čine zemlju jednom od omiljenih destinacija u cijeloj Europi - ističe bolivijska umjetnica.

Carla Derpic

Carla Derpic

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / Carla Derpic

Nakon 7 godina ponovno dolazi u Hrvatsku


- To je nešto jako važno i, ujedno, vrlo poželjno. Zadovoljstvo mi je najaviti da ću ovaj put u Zagrebu održati tribinu u Hrvatsko-hispanskom društvu. I dan kasnije imat ću zadovoljstvo izvesti koncert kene.


Posebnost ovog koncerta je što nosim bolivijski instrument kao što je kena, ali će me u potpunosti pratiti hrvatski glazbenici povezani s bolivijskom glazbom. To je slučaj Zrinke Božičević, Denija Plavčića, Darka Horvata koji će me pratiti na gitari i pjevačice Ivane Galić s kojom ćemo izvesti par pjesama.


Povezanost s hrvatskim glazbenicima bila mi je vrlo važna u realizaciji ovog koncerta. Jako sam sretna, s velikim očekivanjima od ovog koncerta i priliku da to podijelim s njima- spominje bolivijska glazbenica hrvatskog podrijetla.

Carla Derpic, plakat za koncert u Zagrebu (kolaž)

Carla Derpic, plakat za koncert u Zagrebu (kolaž)

Foto: ustupljena fotografija / Carla Derpic

Poziv na tribinu i koncert


- Tribina koju ću održati u Hrvatsko-hispanom društvu vezana je uz kenu, instrument moje domene, te njezin odnos i pratnju s bolivijskom glazbom. Bit će teoretski dio, ali ću imati priliku i svirati nekih tema. Bit će to vrlo lijepa tribina. Pozivam zainteresirane koji žele čuti zvuk kene.


Osjećam se vrlo počašćena pozivom da održim predavanje u Hrvatsko-hispanskom društvu. Zahvaljujem Davidu Reyu na njegovoj inicijativi i suradnji. Željela bih mu također čestitati na dugogodišnjem radu na održavanju ta povezanost između cijele hispano-hrvatske zajednice.


Koristim ovu priliku da uputim veliki pozdrav Glasu Hrvatske i moje najbolje želje za program. Veliki zagrljaj - zaključuje Carla Derpic, bolivijska glazbenica hrvatskih korijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!