Glas Hrvatske

10:10 / 06.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

"Božić u Hrvata – jaslice i pučki običaji"

Minijatura na staklu Jadranke Relote

Minijatura na staklu Jadranke Relote

Foto: ustupljena fotografija / -

Tijekom blagdanskog razdoblja, u Kapitularnoj dvorani samostana i crkve sv. Franje u Puli, otvorena je izložba slika - minijatura na staklu "Božić u Hrvata – jaslice i pučki običaji" Jadranke Relota, argentinsko-hrvatske samouke umjetnice.

To je svojevrsni hommage te sugestivan prikaz adventskih i božićnih običaja, kojima su obuhvaćeni svi krajevi Hrvatske, te je ovdje vidljivo bogatstvo tradicija, folklora i načina življenja u raznim geografskim arealima Lijepe Naše, piše Glas Istre


Izložba obuhvaća tridesetak slika na staklu – minijatura, formata 18 x 13 centimetara, a ovi su radovi nastali u razdoblju od 2017. godine do danas. Posebnost izložbe je da su obuhvaćeni gotovo svi krajevi Hrvatske (Istra, otoci Susak, Krk, Pag, te Lika, Dalmacija, Podravina, Međimurje…), ali i područja izvan Hrvatske gdje žive Hrvati (poput primjerice Vojvodine, BiH, Argentine).


Motivi ovih radova su i blagoslov kuća i obitelji, koledanje, a autorica je vodila računa da predstavi motive karakteristične za neko određeno mjesto, kraj ili regiju. Tako su primjerice predstavljeni istarski kažun, paška čipka, sinjska alka, šestinski kišobran, a likovi Marije i Josipa odjeveni su u tradicionalne nošnje tih krajeva pružajući tako uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine i njezinih krajeva.


Jadranka Relota, samouka je umjetnica, Argentinka hrvatskih korijena koja od 2016. živi i radi u Puli. Izrađuje minijature na staklu u stilu naive, minijature na platnu i drvu, pisanice, istarske suvenire i druge rukotvorine inspirirane hrvatskom baštinom.


Uz to, godinama se bavi proučavanjem i afirmacijom hrvatske etnografske baštine te održala je više radionica izrade pisanica i slikanja na staklu u Argentini i Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!