Glas Hrvatske

12:02 / 19.12.2021.

Autor:

Bosna franciscana i hrvatski jezik

NAslovnica

NAslovnica

Foto: snimka zaslona / -

Knjigu jezikoslovca Ive Pranjkovića ‘Bosna franciscana i hrvatski jezik’, kao neodvojiv dio hrvatske kulturne i jezične riznice, objavila je Matica hrvatska u svojoj biblioteci Hrvatska jezična baština.

Knjiga je, ističe autor Ivo Pranjković u proslovu, sadržajno i koncepcijski svojevrsni nastavak njegovih knjiga Hrvatski jezik i franjevci Bosne srebrene i Franjevačko spisateljstvo na hrvatskome jeziku.


Sastavljena je od 15, uglavnom prethodno objavljenih priloga u kojima autor piše o povijesti standardnoga jezika u Bosni i Hercegovini s posebnim obzirom na djelatnost franjevaca Bosne Srebrene, o jezičnom stanju u BiH tijekom 18. stoljeća, o gramatikama latinskoga i hrvatskoga jezika franjevačkih autora te o pravopisnoj praksi u djelima pojedinih bosanskih franjevaca, o spisima te o jeziku i stilu rodonačelnika književnosti bosanskih franjevaca fra Matije Divkovića, o jeziku u djelu "Fala od sveti(h)" fra Stipana Margitića Jajčanina, o leksiku u "Ljetopisu sutješkoga samostana" fra Bone Benića, o tzv. Biskupovači fra Augustina Miletića, o jeziku "Godišnjaka" fra Jake Baltića, o putopisnim prozama koje se odnose na Carigrad Ivana fra Frane Jukića i Adolfa Vebera Tkalčevića, o jeziku ljetopisnomemoarskoga djela "Uspomene o Rami i ramskom franjevačkom samostanu" fra Jeronima Vladića te o životu i djelovanju polihistora Bosne Srebrene fra Ignacija Gavrana.


Nakladnik ističe kako je knjiga napisana filološki akribično i enciklopedijski pouzdano, a rezultat je autorova dugogodišnjeg temeljitog proučavanja kulturnog i filološkog naslijeđa franjevaca Bosne Srebrene.


Taj je segment, naglašava nakladnik, neodvojiv dio hrvatske kulturne i jezične riznice o kojemu još uvijek ne znamo dovoljno, pa je u tom smislu izdanje vrlo aktualno, i od posebnog interesa za našu kulturnu i stručnu javnost.


Profesor emeritus Ivo Pranjković (1947.), jezikoslovac je široka spektra zanimanja za gramatička, opće jezikoslovna i povijesnojezična pitanja. Autor je, urednik i priređivač brojnih jezičnih izdanja i kroničar hrvatskoga jezikoslovlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!