Glas Hrvatske

11:00 / 18.09.2023.

Autor: Snježana Jurišić

"Ban od Ivreje" - dokumentarni film

Srijeda, 20. rujna na Drugom

Srijeda, 20. rujna na Drugom

Foto: Ban od Ivreje / dokumentarni film

Duboki su korijeni nazočnosti Hrvata na području Italije. Dokumentarni film "Ban od Ivreje" u produkciji Programa za Hrvate izvan RH vodi vas u gradić Ivreu na sjeveru Apeninskog poluotoka u regiji Piemonte gdje od 1800. djeluje Comitato della Croazia - Hrvatski odbor. 

Dokumentarni film "Ban od Ivreje" gledajte 20. rujna na Drugom programu u 17:10 te na Četvrtom programu u 20:30.

Godine 1937.  list Corriere della Sera objavio je priču o dolasku hrvatskog bana u pitoreskni poviješću bremeniti gradić Ivrea na sjeveru Apeninskoga poluotoka u regiji Piemonte. Priča nas vodi u daleku 1800. godinu, doba Napoleonovih ratova kad su hrvatski vojnici, mahom 1. pričuvnog hrvatskog bataljuna, nakon sukoba s Napoleonovim snagama u okolici Torina, zaostali u Ivrei. Njihovi potomci su prema priči osnovali Comitato della Croazia - Hrvatski odbor koji i danas postoji.


Premda danas u Ivrei nema niti jednog jedinog Hrvata, tradicionalno već desetljećima bira se Ban od Ivreje.Srijeda, 20. rujna na Drugom

Srijeda, 20. rujna na Drugom

Foto: Ban od Ivreje / dokumentarni film

Trenutačno na čelu Comitato della Croazia jest Giuseppe Saccoman kojeg, kako sam kaže, svi zovu šef, a uz župnika je veliki autoritet u tamošnjoj gradskoj četvrti Borghetto.


Redateljica, scenaristica i urednica je Silvija Trnčević, snimatelj Jure Ožić-Bebek, snimatelj tona Vladimir Gagulić, montažerka Vlatka Zadro, a producent Marko Kaić.

Urednica dokumentarnih sadržaja Programa za Hrvate izvan Hrvatske je Doris Vučković.

Srijeda, 20. rujna na Drugom

Srijeda, 20. rujna na Drugom

Foto: Ban od Ivreje / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!