Glas Hrvatske

14:46 / 22.07.2019.

Autor: Klara Špančić

Američki umjetnici na Splitskom ljetu

Dio izložbenog postava koji će posjetitelji moći razgledati i u Splitu. (Foto: Peter Halley/ screenshot Facebook)

Dio izložbenog postava koji će posjetitelji moći razgledati i u Splitu. (Foto: Peter Halley/ screenshot Facebook)

Foto: - / -

Izložba američkih umjetnika Petera Halleyja i Lauren Clay otvara se sutra u 20 sati u splitskoj Galeriji Kula. Izložba će se moći razgledati do 22. rujna ove godine, a dio je programa 65. Splitskog ljeta.

Proslavljeni američki umjetnik Peter Halley već dugi niz godina surađuje s drugim umjetnicima na prostorno specifičnim instalacijama za galerije i javne ustanove širom svijeta, pa je tako i njegova izložba u Galeriji Kula zasnovana na suradnji s njujorškom likovnom umjetnicom Lauren Clay.

Izložba pod nazivom ''Qube'', koja će biti postavljana u prostoru Galerije Kula, sastoji se od samostojeće strukture, monumentalnih dimenzija, smještene u središtu galerije, koju je dizajnirala Lauren Clay. Autorica je dizajnirala i digitalne printeve mramornih uzoraka koji će jednim dijelom prekrivati strukturu i cijeli pod galerije.

(Foto: Peter Halley screenshot/ Facebook)

(Foto: Peter Halley screenshot/ Facebook)

Foto: - / -

Peter i Lauren surađivali su već na brojnim instalacijama, poput monumentalne instalacije izložene u Paradise City u Seoulu u Južnoj Koreji, a koja se sastojala od velikih zidnih murala i monumentalnih slika.

Peter Halley izradio je seriju ''digitalnih slika'' printanih na zlatnoj foliji koji će ispunjavati niše postojeće strukture, a koji će biti prožeti motivima  zatvorskih ćelija i eksplozija koje Halley koristi već od 1980. godine.

Na otvaranju izložbe povjesničar umjetnosti Branko Franceschi vodit će razgovor sa umjetnicama Peterom Halley i Lauren Clay povodom njihove prostorno specifične instalacije Qube.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!