Glas Hrvatske

10:42 / 10.09.2023.

Autor: Slavica Štefić

"Afrička zbirka Franjevačkog samostana Tomislavgrad" u Požegi

Veliko zanimanje za izložbu pokazali su Požežani

Veliko zanimanje za izložbu pokazali su Požežani

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U prostoru Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi otvorena je izložba "Afrička zbirka Franjevačkog samostana Tomislavgrad", koju su organizirali Zavod i požeški Gradski muzej. 


Izložbu su postavili kustos Franjevačkog samostana u Tomislavgradu Stipan Dilber i Vinko Šarac. Govoreći o izložbi, kustos Dilber je istaknuo da je ova zbirka nastala sasvim slučajno.


-Hercegovački misionari su svaki put kada su se vraćali iz Demokratske Republike Kongo pojedine predmete nosili sa sobom. Primarni cilj ovih predmeta bio je njihova prodaja u zapadnom dijelu Europe jer je misionarski rad u neurbaniziranom Kongu, gdje su gradili ceste, škole i drugo, zahtijevao puno novca. Višak predmeta završio je u samostanu, a tijekom 53 godine skupila se velika količina predmeta koja je 2002. godine ušla u sastav samostanskog muzeja. Ova zbirka malo je drukčija od onih nastalih za vrijeme kolonizatorskih uprava, a riječ je o predmetima koji su franjevcima poklonjeni. Dijeleći predmete, domaće stanovništvo je na taj način pomagalo franjevcima, kazao je kustos te je ukratko predstavio zbirku na izložbi.


Predmeti na izložbi složeni su po tematskim cjelinama. Na ulazu su u vitrini lov i ribolov, a dalje slijede tradicijski predmeti životinja, poglavice, ikonografski prikazi žena koje zauzimaju jedno od centralnih ličnosti u tradicijskoj kulturi. U vitrinama su glazbeni predmeti, maske, oni koji su vezani za vjerovanja, vradžbine, magiju i ostalo. Zbirka završava s predmetima striktno vezanim za misionare i njihov rad u DR. Kongo, a u hodniku Zavoda su umjetnička ostvarenja, slike koje su nastale u novije vrijeme.


Dan prije u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra "Terra Panonica" u Pleternici održano je predavanje "Hercegovački franjevci u Kongu" i prikazan je dokumentarni film “Od Hercegovine do Konga”.


Predavač i knjižničar Franjevačke knjižice iz Tomislavgrada Vinko Šarac tom prilikom govorio je o hercegovačkim franjevcima koji su kao misionari većinu svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba, među najvećom etničkom domorodačkom grupom koja naseljava južni i središnji dio DR Kongo.


Poslije predavanja prikazan je dokumentarni film "Od Hercegovine do Konga", autorice Nade Prkačin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!