Glas Hrvatske

10:00 / 07.05.2022.

Autor: Slavica Štefić

5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda

Štruklji

Štruklji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Krapina je domaćin današnjeg  5. Sajma hrvatskih zaštićenih proizvoda.  Na njemu se, među ostalim, predstavljaju četiri zagorska zaštićena proizvoda i zagorska vina.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je da su nedavno na razini Europske unije zaštićeni zagorski štrukli i zagorski bagremov med, a prije toga meso zagorskog purana i zagorski mlinci.

- Upravo Krapinsko-zagorska županija prednjači među najvećim inicijatorima zaštite i županijama koje imaju najviše zaštićenih proizvoda, rekao je.


Tušek je istaknuo da Ministarstvo poljoprivrede godinama ulaže znatna financijska sredstva u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje te prerade, a posebnu priliku vidi u zaštiti autohtonih i tradicijskih proizvoda.

- Za sada smo uspjeli, uz pomoć udruga, županija i svih onih koji žele zaštititi od zaborava poljoprivredne i tradicijske proizvode, zaštiti ukupno 35 proizvoda. I po tome smo sedma država u Europskoj uniji, dodao je Tušek.


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da su jedina regija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni, puricu kao glavno jelo, mlince kao prilog, štrukle kao desert i dodatak - zagorski bagremov med. Najavio je kao imperativ zaštitu autohtonih sorti vinove loze.

-Imamo matičnjak u Sv. Križu Začretju i sljedeće godine na tržište stavljamo 60 do 70 tisuća sadnica svetokriške bjeline, krapinske bjeline, svehrvatske bjeline i vjerujem da će ta eno-gastronomska ponuda itekako biti interesantna turistima koji dolaze na područje županije, rekao je Kolar.


Zadovoljstvo što je Krapina biti domaćin Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda iskazao je i gradonačelnik Zoran Gregurović, koji je povezao dvije tradicije.

- Sajam se održava u vrijeme Glumačkog festivala u Krapini, na dan predstave 'Tko pjeva, zlo ne misli', kultne, tradicionalne predstave koja paše s ovim tradicionalnim proizvodima, izjavio je Gregurović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!