Glas Hrvatske

16:39 / 10.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

5. Dani Antuna Gustava Matoša

5. Dani Antuna Gustava Matoša

5. Dani Antuna Gustava Matoša

Foto: snimka zaslona / facebook.com

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice priređuju 5. Dane Antuna Gustava Matoša (Tovarnik-Vinkovci-Zagreb-Plavna-Beograd) od 10. do 13. lipnja 2021. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

U rodnom Tovarniku, 10. lipnja 2021. u 17 sati bit će polaganje vijenca kod biste Antuna Gustava Matoša, ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša. Istoga dana u Gradskoj knjižnici Vinkovci s početkom u 19 sati bit će priređeno predstavljanje novih knjiga o Antunu Gustavu Matošu: Moderato dolcissimo, pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu (DHK Osijek / Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.), Dubravka Oraić Tolić: Pjesme i epigrami, Matoševo pjesništvo (Matica hrvatska, Zagreb 2021.) i Tomislav Zagoda: Gustl, ilustrirana biografija Antuna Gustava Matoša (Opus Gradna, Zagreb 2021.).


Ove će godine prvi put biti priređen i program pod nazivom "Beogradski Matoševi dani" u suorganizaciji i u prostorijama Fondacije "Antun Gustav Matoš" (Studentski trg 10) u subotu 12. lipnja s početkom u 16 sati.


U župnoj crkvi sv. Jakova u Plavni, mjestu rođenja Matoševa oca, u kojemu mjesna hrvatska udruga nosi ime "Matoš", u nedjelju 13. lipnja s početkom u 9,30 sati bit će služena sveta misa za pokojnog pjesnika. Isti dan će u Zagrebu izaslanstvo Društva hrvatskih književnika položiti vijenac na Matošev grob na Mirogoju.


Na ovaj će se način u nekoliko gradova, iznimno važnih u Matoševoj biografiji, govoriti i podsjetiti na velikog hrvatskog pjesnika, pripovjedača, esejista, kritičara, polemičara, novinara Antuna Gustava Matoša. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!