Glas Hrvatske

14:11 / 18.03.2023.

Autor: Tomislav Šikić

4. Napretkov tjedan kulture

4. Napretkov tjedan kulture

4. Napretkov tjedan kulture

Foto: HKD Napredak / kolaž ustupljenih fotografija

Glavna podružnica HKD Napredak u Mostaru i ove godine u sklopu manifestacije "Napretkov tjedan kulture“ (NTK) nudi pet zanimljivih likovnih, kazališnih i glazbenih sadržaja, a kao kruna događanja bit će predstavljena monografija "Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“.

Kao uvertira, Napretkov tjedan kulture, četvrti po redu, počinje Korizmenim koncertom u Katedrali Marije Majke Crkve, 21. ožujka u 18 sati i 30 minuta. Sudjeluju Marijo Bevanda, bariton i Katja Krolo Šarac, klavir koja je i umjetnička voditeljica Komornog pjevačkog ansambla Pro Arte.


Marijo Bevanda, bariton i Katja Krolo Šarac, klavir

Marijo Bevanda, bariton i Katja Krolo Šarac, klavir

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Službeni početak NTK 2023. zakazan je za ponedjeljak, 27. ožujka u 19:30 sati otvaranjem velike izložbe "Progressus fundus" u Galeriji kraljica Katarina Kosača u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače. Radi se o djelima iz bogatog fundusa HKD Napredak. Izložba obuhvaća 37 umjetničkih radova istaknutih bh., hrvatskih i slovenskih umjetnika, koji su, u svojim lokalnim sredinama, bili jedni od glavnih inicijatora i protagonista modernih umjetničkih tendencija. Iako nije tematski koncipirana, uočava se kako prevladavaju teme pejzaža, mrtve prirode i portreta, čiji je stilski raspon veoma širok, kreće se od simbolizma i secesije, preko ekspresionističkog izraza do poetskog realizma i lirske apstrakcije.

Plakat izložbe „Progressus fundus“

Plakat izložbe „Progressus fundus“

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Napretkov fundus obuhvaća impresivnu zbirku iznimnih umjetničkih djela, a izložba "Progressus fundus“ prikazuje tek djelić fundusa, sazdanog od djela istaknutih imena bosanskohercegovačke umjetnosti. Njome su obuhvaćeni različiti stilovi i kolorističke palete, utisnuti nebrojeni motivi u promatračevu dušu, odaslan dašak grandioznosti umjetničkog kreativnog habitusa, napisala je magistrica sakralnog slikarstva Kristina Ćavar o izložbi koja donosi djela: Gabrijela Jurkića, Petra Šaina, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Maria Mikulića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Affana Ramića, Ismeta Rizvića, Mehmeda Zaimovića, Seida Hasanefendića Trabzona, Nedžada Ibrišimovića, Mersada Berbera, Slavka Šohaja, Milana Vasiljevića, Miroslava Bilaća, fra Petra Perice Vidića, Adalberta Ade Opića, Božidara Jakaca, Ede Murtića i Zlatka Price. Izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2023.


Za ljubitelje kazališta gostujuća predstava redatelja i glumca Roberta Kurbaše "Pizza s Krešom“ planirana je za utorak, 28. ožujka u 20 sati. Predstava je rađena po motivima neovisnog američkog filma s početka 80-tih godina prošlog stoljeća „Moja večera s Andreom“. Predstava govori o smislu života i našim težnjama u potrazi za individualnom srećom. U predstavi igraju: Nina Levak, Krešimir Mišak i Robert Kurbaša.


Krešimir Mišak i Robert Kurbaša

Krešimir Mišak i Robert Kurbaša

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotgorafija

U srijedu, 29. ožujka u 19 sati bit će održana promocija monografije "Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ autora Miroslava Landeke. To je monografija koja na nenametljiv način donosi priču o radu i rastu Napretkove Glavne podružnice Mostar kroz četiri godina ponovnog intenziviranja rada. Podružnica je u razdoblju između dvije skupštine, 2018. – 2022. uspjela organizirati prepoznatljivi Napretkov tjedan kulture, oformiti Napretkov trio Senso, ali i različite tečajeve, promocije, izložbe, predstavljanja te privući veliki broj članova, uglavnom mladih, kao i značajan broj glazbenika, slikara, kipara, povjesničara.


Kao neizostavni začin Napretkova tjedna kulture u petak, 31. ožujka s početkom u 20 sati, u Galeriji kraljice Katarina Kosača, gdje se održava većina Napretkovih događaja, bit će održan koncert Jazz kvarteta Birdland. Kvartet djeluju u sastavu Napretkove podružnice iz Ljubuškog, a čine ga vrsni glazbenici Ivana Zrimšek Šaravanja, Marko Jakovljević, Josip Bošnjak i Marko Brkić.


Jazz kvarteta Birdland

Jazz kvarteta Birdland

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Potporu održavanju Napretkovog tjedan kulture dali su Središnja uprava HKD Napredak, Vlada HNŽ i Grad Mostar.


(HKD Napredak Glavna podružnica Mostar)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!