Glas Hrvatske

12:00 / 15.09.2023.

Autor: Tomislav Šikić

U Lepoglavi 27. Međunarodni festival čipke

Međunarodni festival čipke Lepoglava

Međunarodni festival čipke Lepoglava

Foto: Međunarodni festival čipke Lepoglava / snimka zaslona

Posjetitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke koji se u Lepoglavi održava od 15. do 17. rujna imat će priliku vidjeti čipke iz 9 europskih zemalja. Program ovogodišnjeg Festivala bit će obogaćen i kulturno – umjetničkim sadržajima koje će pripremiti Slovenija, ovogodišnja zemlja – partner Festivala.

Međunarodni festival čipke Lepoglava

Međunarodni festival čipke Lepoglava

Foto: Međunarodni festival čipke Lepoglava / snimka zaslona

Međunarodni festival čipke je najstarija i najveća manifestacija u Lepoglavi, gradu bogate kulturne tradicije, koji je već više od stoljeća diljem Europe poznat i kao važno čipkarsko središte.


- U vrijeme festivala naša će Lepoglava ponovo biti čipkarsko središte ne samo Hrvatske, nego i Europe. Posjetitelji međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi imat će prigodu doživjeti univerzalnu ljepotu čipki iz devet europskih zemalja. Posebno želim zahvaliti Republici Sloveniji, ovogodišnjoj zemlji partneru našeg festivala, i našim slovenskim prijateljima, ponajprije slovenskom veleposlaniku Gašperu Dovžanu, koji su pripremili bogat i atraktivni program na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi. Dođite na festival čipke u Lepoglavi i doživite profinjenost europskih čipaka i uživajte u bogatoj kulturnoj, ali i gastronomskoj i enološkoj ponudi na 27. Međunarodnom festivalu čipke – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.


Organizatori ovogodišnjeg, 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, priredit će izložbe najljepših primjeraka lepoglavske čipke, čija je vještina izrade 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, ali i izložbe čipaka iz drugih najpoznatijih čipkarskih središta u Hrvatskoj – Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kod Ozlja, Svete Marije, Paga i Krašića.


Posjetitelji Međunarodnog festivala čipke moći će vidjeti primjerke čipki iz Belgije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Crne Gore, Bugarske te Slovenije – ovogodišnje zemlje–partnera koja će posebno predstaviti idrijsku čipku, ali i najljepše primjerke čipki iz Železnika i Žirija.


- Veseli nas da će posjetitelji našega festivala ove godine imati prigodu po prvi puta vidjeti i čipke iz Crne Gore. Uz izložbe čipki, u Domu kulture i pavlinskom samostanu, posjetitelji će moći vidjeti i iznimne primjerke nakita inspiriranog čipkom te odjevnih i uporabnih predmeta čije je dizajnere nadahnula tradicijska baština, ali i demonstraciju izrade čipaka. I ove će godine na festivalu u Lepoglavi biti organizirane zanimljive radionice te stručni i znanstveni susreti i skupovi u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi, ali i prateći kulturni i zabavni sadržaji – najavila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.


Program 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi započinje u petak, 15. rujna, kada će u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi biti organizirana predavanja o nematerijalnoj kulturnoj baštini lepoglavskog kraja, koje će održati dr. sc. Mirjana Posavec, te predavanje djelatnika Gradskog muzeja Varaždin, ali i revija Srednje strukovne škole Varaždin, radionica izrade predmeta od rogoza te izložba – Lepogavski festivali kroz filateliju. Festival će biti i službeno otvoren u 19 sati, a u 20 sati i 30 minuta, nakon svečanog podizanja festivalske zastave bit će organiziran i tradicionalni vatromet.


- Lepoglavsku čipku na izložbi – Profinjenost niti, ove ćemo godine predstaviti na nešto drugačiji i inovativan način. Profinjenost izrade lepoglavske čipke posjetitelji će moći doživjeti kroz povećalo, a posjetitelji će imati prigodu vidjeti i atraktivnu svjetlosnu instalaciju autora Andrije Večenaja – istaknula je Karmen Šoštarić, predsjednica udruge Ekomuzej Lepoglava.


U subotu, 16. rujna, na Dan Republike Slovenije, bit će priređen kulturno–umjetnički program Folklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža, koncert kvarteta flauta Inuaria te koncert slovenskog glazbenika Zorana Predina.


Na festivalu će i ove godine biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, uz gastronomsku ponudu, jer će na priredbi – Okusi Hrvatske i Slovenije, biti upriličena i degustacija lepoglavskih i slovenskih jela i vrhunskih vina.


Cijena ulaznice za sve izložbe 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi je 2 eura.


Ovogodišnji, 27. Međunarodni festival čipke održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.


(HMI/CF_press)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!