Glas Hrvatske

13:01 / 29.05.2023.

Autor: Slavica Štefić

20 godina suradnje učitelja i odgojitelja iz Zadra i Serdahelja objavljeno u knjizi

dr. sc. Smiljana Zrilić

dr. sc. Smiljana Zrilić

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U hrvatskoj osnovnoj školi "Katarina Zrinski" 19. svibnja predstavljena je monografija "20 godina suradnje Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru i HOŠ Katarina Zrinski u Serdahelu (2002.-2022.)". 

U knjizi se kronološki opisuje početak i tijek suradnje između Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru i Hrvatske osnovne škole Katarina Zrinski u Serdahelju. Uvodno je kratko predstavljena povijest dvaju ustanova a zatim slijede sjećanja glavnih inicijatora suradnje (R. Bacalja i J. Tišler), profesora, nastavnika i učitelja dviju ustanova. Glavni dio knjige sačinjava opis aktivnosti profesora i studenata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru te učitelja i učenika Hrvatske osnovne škole Katarina Zrinski u Serdahelju. 


Uz mnoštvo fotografija navode se glavni događaji, imena sudionika i njihovi autentični dojmovi. Prikazani oblici 20-godišnje suradnje predstavljaju značajan doprinos jačanju modela hrvatske nastave u inozemstvu kao i jačanja veza pomurskih Hrvata u Mađarskoj s matičnom zemljom usmjerenih na očuvanje njihove baštine i kulture. 


Knjigu je predstavila autorica Dr.sc.Smiljana Zrilić, (suautorice knjige su: Katica Lukač-Brodač i Zorica Prosenjak-Matola), a o vrijednostima monografije i dvadesetgodišnje suradnje govorili su recenzenti profesorica i saborska zastupnica dr. sc. Vesna Bedeković i profesor Katedre za hrvatski jezik Sveučilišta u Pečuhu dr. sc. Stjepan Blažetin. 


Počasni konzul Republike Hrvatske dr. Atila Kos je prenio pozdrave nj.e. veleposlanika R. Hrvatske dr. Mladena Andrlića i zahvalio je svim sudionicima suradnje na izvanrednom radu kroz dvadeset godina u cilju njegovanja hrvatskoga jezika među mladim naraštajima i na širenju prijateljskih veza između Republike Hrvatske i Mađarske. 


Ravnatelj Osnovne škole "Katarina Zrinski" Zsolt Trojkó se prisjetio višegodišnje suradnje i izrazio je želju za daljnjom suradnjom u sklopu koje studenti iz Zadra održavaju praktične vježbe u serdaheljskoj školi a serdaheljska djeca ljetuju na Jadranskome moru. 


Na priredbi je bio nazočan i predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!