Glas Hrvatske

17:46 / 17.07.2021.

Autor: Slavica Štefić

Ninska šokolijada

Ninski šokol

Ninski šokol

Foto: snimka zaslona/facebook / GLAS HRVATSKE

U Ninu se i ove godine slavi slavi delicija neponovljivog okusa - Ninski šokol. Najdugovječnija je to manifestacija grada Nina kojom se svake godine produžuje priča o tajanstvenom receptu i očuvanoj vještini pripreme gastronomskog proizvoda. 

Ovo ukusno sušeno svinjsko meso čija receptura nije zapisana u povijesti, pa ni porijeklu imena sa sigurnošću se ne može proniknuti, prenosi se s koljena na koljeno u obiteljima unatrag nekoliko stoljeća. Iako će najstariji Ninjani reći da se šokol u tom kraju proizvodi oduvijek, neke su naznake da je proizvodnja počela u 17. stoljeću. Sreća ili ne, svoju jedinstvenost mogu zahvaliti i tome što šokol nisu uspjeli komercijalizirati kao što je to doživio pršut ili kulen, ali šokol je istinski zaštitni znak ninskoga kraja.

Ninski šokol

Ninski šokol

Foto: snimka zaslona/facebook / GLAS HRVATSKE

U nekim obiteljima se priprema ovog gastronomskog proizvoda kratko se ugasila, ali se pod utjecajem manifestacije tradicija opet oživjela. Najveća vrijednost manifestacije je očuvanje nematerijalnog kulturnog dobra - vještine izrade čuvenog Ninskog šokola u ninskim obiteljima. Ove godine od ukupno prijavljenih 41. natjecatelja, 24 pripadaju mladim čuvarima baštine.


Ninska Šokolijada koja se sutra održava u kraljevskom gradu Ninu je jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija na području zadarske regije, a uvrštena je u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske. Za jedinstveni proizvod i očuvanje baštine uz manifestaciju su dobivene 3 nacionalne nagrade. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!