Glas Hrvatske

18:29 / 09.01.2020.

Autor: Tomislav Šikić

17. Hrvatski kulinarijum

(Foto: screenshot/ORF-Hrvati)

(Foto: screenshot/ORF-Hrvati)

Foto: - / -

U okviru novogodišnjega prijma načelnika Hrvatski kulturni i dokumentarni centar (HKDC) u Novom Selu u austrijskome dijelu Gradišća predstavio je 17. Hrvatski kulinarijum. Kuharica sadrži devedesetak recepata jela koja su se kuhala i pekla u Novom Selu i još su uvijek aktualna.

Najnovija kuharica daje uvid u razvitak kuhanja u selu. U njoj se može pročitati o tome kako su jela, prije svega kolači, nekad bili mnogo slađi. - Nekada da su zeli 30 dekov cukora, kade se danas hasnuje samo polovicu toliko - rekao je Martin Ivančić koji je predstavio knjigu u ime izdavača, Hrvatskoga kulturnog društva u Gradišću.

(Foto: screenshot/ORF-Hrvati)

(Foto: screenshot/ORF-Hrvati)

Foto: - / -

Recepte je u Novom Selu prikupila je Betica Firmkranz, razgovarajući s pedesetak stanovnika sela koje je tražila da joj daju recepte starih, novoselskih jela odnosno jela koja su se nekad kuhala u selu. Recepte je preveo Petar Huisza.

(Foto: screenshot/ORF-Hrvati)

(Foto: screenshot/ORF-Hrvati)

Foto: - / -

HKDC pripravlja izdanje još dviju Hrvatskih kulinarija. Jedan će obuhvatiti recepte iz Žamara, a drugi iz Pandrofa.

(ORF-Hrvati)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!