Glas Hrvatske

09:00 / 21.10.2018.

Autor: Slavica Štefić

Zavitni dan u Bačkom Monoštoru

Zavitni dan u Bačkom Monoštoru (Foto: Josip Stantić)

Zavitni dan u Bačkom Monoštoru (Foto: Josip Stantić)

Foto: - / -

U Bačkom Monoštoru na sjeveru Vojvodine mjesni Šokci slavili su "Zavitni dan". Obilježava se svečanom misom svakoga 13. listopada od Drugoga svjetskog rata u znak zahvalnosti Bogu i Gospi Fatimskoj koji su, prema predaji, spasili selo od uništenja.

Zavitni dan je utemeljen 1944. za župnikovanja Matiše Zvekanovića, a povod su bile prijeteće ratne opasnosti. Bilo je izgledno da će partizansko-rusko topništvo bombardirati Monoštor, no seljani nisu izbjegli iz sela, nego su se svi okupili u crkvi Sv. Petra i Pavla. Župnik je od Boga i Gospe zatražio pomoć za selo nad koje se imalo sručiti veliko zlo. U ponoć je u mraku služena sv. misa Prečistom Srcu Marijinu. Sutradan, 13. listopada, na dan zadnjeg ukazanja Gospe u Fatimi, sve se smirilo i opasnost je uklonjena.

Od toga vremena se u Monoštoru na taj dan ne radi, a vjernici se točno u podne okupljaju u župnoj crkvi na misnome slavlju. Seosku proslavu organizira Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog.

 I ove je godine mjesna crkva bila puna vjernika u šokačkoj narodnoj nošnji.

Zavitni dan u Bačkom Monoštoru (Foto: Josip Stantić)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!