Glas Hrvatske

08:34 / 08.02.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Zatvorena 1049. Festa sv. Vlaha

Foto: snimka zaslona/radio.hrt.hr

Foto: snimka zaslona/radio.hrt.hr

Foto: - / HRT

Hodočašćem i misom na Gorici sv. Vlaha te spuštanjem barjaka dubrovačkog parca i podizanjem državne zastave ispred crkve sv. Vlaha, u Dubrovniku je u nedjelju svečano zatvorena 1049. Festa dubrovačkog sveca zaštitnika.

Svečanost zatvaranja započela je tradicionalnom budnicom Dubrovačkih trombunjera, nakon čega je uslijedilo hodočašće, procesija s gradskim barjacima na Goricu svetog Vlaha, gdje je svetu misu predvodio župnik Župe sv. Križa Gruž fra Mihovil Žuljević Mikas.

Žuljević Mikas je u propovijedi istaknuo kako je strah najžilaviji čovjekov neprijatelj, jer nas je u stanju u trenutku zaustaviti u ostvarivanju životnih pobjeda.

- Strah sputava i razoružava te čovjeka u konačnici može dovesti do osjećaja očaja i beznađa. U toj se atmosferi nalazimo i u ovom vremenu, zbog pandemije pa potresa. Svatko od nas ima svoje strahove, od neuspjeha i napuštenosti do straha od vlastite prošlosti i počinjenih pogrešaka. Najveći je strah od budućnosti, jer je nepoznata, s bezbroj različitih scenarija koji često izmiču našoj kontroli - ustvrdio je Žuljević Mikas.

Rekao je da se zbog brojnih životnih nepravdi budi sumnja koja prerasta u strah, a potom dolazi do nepovjerenja u ljude, vlastite mogućnosti te na koncu i do nepovjerenja u samog Boga.

- Onda se pitamo gdje je taj Bog i zašto ne reagira. Isus je, uputivši apostole u svijet, kroz opomenu dao i ohrabrenje, jer je svjestan svih teškoća s kojima će se susretati. Isus je strah od spoznaje da će biti ubijen nadvladao pouzdanjem u volju nebeskog Oca te pokazao da pouzdanje u Božju providnost vodi nadvladavanju straha, progonstva, nepravde i same smrti – naglasio je župnik.

- To je, nasljedujući Isusov primjer, pokazao i naš parac sveti Vlaho, kad je za vrijeme Licinijeva progona podnio mučeništvo za vjeru u Isusa Krista. Jer oni koji ubijaju tijelo, duše ne mogu ubiti. Nisu oni konačni gospodari života i smrti, već je to Bog, u kojeg poput svetog Vlaha, trebamo staviti svo svoje pouzdanje. Neka primjer i zagovor svetog Vlaha, budu poticaj za život u slobodi i bez okova straha, kako bi u svima zavladao kristoliki optimizam koji će buditi radost za sve očajne i bez nade – zaključio je Žuljević Mikas.

Foto: snimka zaslona/radio.hrt.hr

Foto: snimka zaslona/radio.hrt.hr

Foto: - / HRT

Potom su, točno u podne, nakon prigodnih riječi rektora Stolne crkve svetog Vlaha don Hrvoja Katušića, festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić spustili barjak sv. Vlaha sa standala ispred zborne crkve sv. Vlaha uz pjevanje Himne sv. Vlahu, te podignuli državnu zastavu.

Festa svetoga Vlaha, koju je UNESCO 2009. godine uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, otvara se svake godine na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem svečevog barjaka, a središnji dio proslave je na sam svečev blagdan 3. veljače, kada se održava sveta misa pred katedralom Gospe Velike te procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!