Glas Hrvatske

10:09 / 19.03.2022.

Autor: Slobodanka Ljubica Bajka

Vadimo nošnju iz dolapa

Karaševo pred Uskrs

Karaševo pred Uskrs

Foto: Slobodanka Ljubica Bajka / HRT

U Rumunjskoj živi jedna od najstarijih hrvatskih manjina. Malo je onih koji znaju da rumunjski Hrvati imaju jedinstvenu narodnu nošnju, zasigurno među najljepšima i najzanimljivijima čak i u svjetskim razmjerima.

Naši su preci - bake i djedovi bili svakodnevno u nju odjeveni i tako su radili sve svakodnevne poslove. Bili su siromašni i nisu imali toliko odjeće kao mi danas ... imali su jednu odjeću za posao – primjerice na polju - i jednu za crkvu. Obučeni su bili u opanke. Rastužuje stoga činjenica da je mnogim mladima danas teško odjenuti nošnju makar jedanput godišnje.

Izneseno blago iz karaševskoga dolapa

Izneseno blago iz karaševskoga dolapa

Foto: Slobodanka Ljubica Bajka / HRT

Karaševska je narodna nošnja tijekom vremena doživjela brojne promjene. Prije je to bila jednostavno ruho: ženska nošnja sastojala se od bijele košulje, suknje i vunene pregače preko koje se vezao pojas. Udane žene nosile su marame. Bila je sramota da se ženi vidi kosa, dok su je djevojke do udaje nosile u pletenicama.


Muška nošnja izrađivala se od bijeloga platna. Hlače i košulje bile su jednostavnog kroja od lanenog ili pamučnog tkanja. Preko košulje nosio se kratki prsluk i na glavi šešir.


Nakon Drugog svjetskog rata stvari su se počele polako mijenjati. Ljudi su pored svakodnevne narodne nošnje počeli nositi i drugu odjeću. Izvorna nošnja polako je gubila na značenju. U svim selima u kojima žive Hrvati u Rumunjskoj ima još tek nekoliko starica koje i dan-danas nose nošnju kao svakodnevnu odjeću.


Briga za očuvanje hrvatske karaševske kulture naočigled se smanjuje. Mladi su mahom obuzeti modernim stvarima, žive ubrzano i rijetko se tko među njima zaustavlja u tom užurbanome ritmu kako bi uopće uočio svo silno blago koje nam je ostavljeno. Mnogi pripadnici današnje mlade generacije ni ne znaju značenje riječi "vreteno" ili "preslica", a pogotovo kako te stvari izgledaju. O tome kako se živjelo prije rijetko žele slušati, čitati ili napraviti bilo kakav osobni angažman vezan uz naše naslijeđe. Za većinu je nošnja tek nešto "što je bilo nekad"… A riječ je o blagu koje je i danas postoji, dok je nekad činilo svakodnevni život. 

Muška nošnja iz staroga dolapa

Muška nošnja iz staroga dolapa

Foto: Slobodanka Ljubica Bajka / HRT

Nekad nije bilo kuće u kojoj po dvije ili tri žene nisu vezle. Vezlo se uz lampaš. Gledalo se tko ima ljepši vez, ljepšu maramu... bio je to njihov ponos. Prije je to bio crveni vez, a sad je crni. Kad se djevojka udavala, to je bila prva stvar na koju se gledalo: kakvu je maramu dobila, ima li novi vez na košulji, ima li košulja uske ili široke rukave. Sada je u selu ostalo tek nekoliko žena koje znaju vesti.


Nošnju sada oblačimo za Prvu pričest, Krizmu, Uskrs, Božić i rijetki je odjenu na dan vjenčanja, tojest svadbe. Mnogima je, kako kažu, nošnja teška, a pogotovo ženska. Razumljivo, jer je u njoj teško hodati zbog plisirane suknje.


Koliko je sve to vrijedno, nismo ni sami svjesni. Nijedna odrasla osoba mlađe generacije ne bi trebala osuđivati razmišljanja naših prabaka, baka, djedova… Možda oni nisu "moderni" u našem vremenu, ali koliko vremena, strpljena, ljubavi i suza su utkali u svoje ručne radove - ne možemo kupiti ni novcem ni sa školama koje danas imamo. Na nama ostaje da budemo jači i pokušamo prenijeti dalje našu tradiciju i korijene.

Iz karaševskoga dolapa

Iz karaševskoga dolapa

Foto: Slobodanka Ljubica Bajka / HRT

Grupa volontera "Moje Karaševo" i ove godine pred Uskrs poziva sve - od malih do starih - da izvade nošnje iz ormara kako bi pokazali da za našu izvornu narodnu nošnju još ima nade i kako se naš hrvatski identitet ne gubi. Pridružite se i vi i pokažite svoje prelijepe domaće nošnje...

Blago karaševskoga dolapa

Blago karaševskoga dolapa

Foto: Slobodanka Ljubica Bajka / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!