Glas Hrvatske

14:34 / 29.03.2023.

Autor: °Snježana Jurišić°

Ususret Uskrsu - u gostima kod gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj

Uskrsni običaji Hrvata u Mađarskoj

Uskrsni običaji Hrvata u Mađarskoj

Foto: Istvan Koloszar / .

Uskrsni običaji kod gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj sačuvali su elemente tradicijskih hrvatskih uskrsnih običaja i neke specifičnosti koje njeguju do danas. Na Cvjetnicu su se nosile grane cica-maca na posvetu i posvećene ostavljale iznad vrata i nosile na grobove najmilijih. Na Veliki Četvrtak se išlo na misu kad su se zadnji put oglasila zvona i orgulje, a do subote u podne se umjesto zvona išlo na škrebetanje, obično mladići s drvenim udaraljkama. Petak je bio post i išlo se u crkvu čuvati Isusov grob, a poslijepodne se molio križni put. U subotu se palila uskrsna vatra ispred crkve i nakon blagoslivljanja se išlo na misu.

Paljenje vatre bilježi se i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uskrsni krjesovi ili vuzmenke pale se ispred crkve, slijedi blagoslov, a vjernici pale vlastiti komad drveta koji nose svojim kućama kao simbol božjeg svjetla. Popodne bi počele pripreme za Uskrs, pekle su se savijače – savnice i masnice, mesna jela i bojala jaja – tehnikom bojanja i struganja malim nožićem. Na Uskrs rano ujutro bio je običaj ići tražiti Boga, najčešće su to bile žene koje su išle od kapelice do kapelice dok ne bi u Crkvi našle Boga. U crkvu se ujutro nosila hrana na posvetu: uskrsna šunka, kruh i jaja. Zavirili smo u dom Istvana Koloszara, predsjednika Hrvatske samouprave Đursko-mošonsko-šopronske županije u Mađarskoj i ispričao nam je kako oni slave Uskrs na starom čakavskom gradišćanskohrvatskom /više o jeziku https://www.hrvatskicentar.at/jezik-gradiscanskih-hrvatov/: 


- Kod nas u Undi moljaju jaja i hekjaju. Naše članice plesačkog društva HKD Veseli Gradišćanci su se naučile od mama i baka. Četvrtak je misa i "zvonovi" odletu Rimu. Naša navada je da Škrebetari javu od jutra do večeri vjerske događaje, a škrebetanje traje tri dan do goristajanje! U subotu je goristajanje i posle se svetu Vazmena jela posle mise. U našoj županiji i kod nas u Undi imamo navadu - zove se" Boga iskanje" – u nedelju jutro je u četiri sata u crkvi misa i dođu hodočasniki iz cijele okolice pješkom, Hrvati iz Mađarske i iz Austrije. Posle mise idu vjerniki pješkom /prošecija/ do grobja=cimitora . Postanu na kraj sela kod pija i tu pjevaju jednu pjesmu: Tri pobožne žene su… I idu dalje u grobje kade je veliki Oganj, kade se moli i pjeva. Oganj zlamenuje da se Jezuš Kristuš gori stal. Završetak je da svi domaći ljudi važgu sveću kod grobja najmilijih. Prije pandemija je bila uvjek izložba i Agapa u kulturnom domu. Ovu godinu još ne možemo organizirati agapu jer se ponovlja kulturni dom. 


Glas Hrvatske priprema čestitku s pisanicama Hrvata iz cijelog svijeta - pridružite se akciji i pošaljite fotografije svojih pisanica 🙂Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!