Glas Hrvatske

10:06 / 05.04.2021.

Autor: Klara Špančić

Uskrsni ponedjeljak

Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Uskrsni je ponedjeljak dan kada se kršćani prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u grad Emaus i njegova prvoga susreta s učenicima. Nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha.

Uskrsni je ponedjeljak i drugi dan Uskrsa. Prema drevnoj crkvenoj tradiciji, najveći blagdani slave se dva dana, a taj dan obično je bio posvećen za posjet obiteljima te različita hodočašća. Ove godine zbog koronakrize slavit će se prema epidemiološkim mjerama.

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u većini europskih država, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. 

- Uskrsni ponedjeljak je na neki način vezan uz tradiciju kada su svećenici u velikim župama koje bi bile podijeljene na filijale, imale bi kapelice, a tada bi svećenici odlazili su ta udaljenija mjesta u kojima bi tada služili misu, a ljudi koji su živjeli udaljeni od velike crkve mogli bi prisustvovati svetoj misi u povodu Uskrsa - ispričao je mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog Kaptola zagrebačkog.

Mons. Zlatko Koren u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. (Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Mons. Zlatko Koren u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. (Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Foto: - / HRT

- Nadalje, Uskrsni ponedjeljak važan je po tome kako su Isusovi učenici prepoznali svoga Gospodina Krista po lomljenju kruha. To je dokaz uskrsnuća - dodao je mons. Koren. 

Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se i Bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Uskrsno vrijeme nastavlja se i traje još 50 dana, do blagdana Duhova.

(Foto: hrt.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!