Glas Hrvatske

08:00 / 18.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Uskrsni običaji Hrvata u Bačkoj

Jaja ukrašena slamom

Jaja ukrašena slamom

Foto: S izložbe HKPD Matija Gubec, Tavankut / -

Svoje najljepše običaje Hrvati katolici na sjeveru Bačke ispleli su oko vjerskih blagdana. Baš kao tijekom Božića i na Uskrs nižu se obredi, običaji i slavlja.

Razvijali su se i njegovali desetljećima, napose na salašima subotičkog atara. 


Većina ih je do danas očuvana i svjedočanstvo su opstojnosti, vjerskog i nacionalnog identiteta.


Uskrsno razdoblje započinje Čistom srijedom. Uz strogu post obavezno je pepeljenje u crkvi (pepelja se čelo), i iskuhavanje posuđa u velikom kotlu da se skine sva masnoća. S tim danom započinje razdoblje korizme praćeno pobožnošću, postom i mnogim odricanjima od bučnih zabava. Nakon korizme ulazi se u Veliki tjedan koji započinje Cvitnom nediljom. Rano ujutro, u pravilu prije izlaska sunca, bilo je obavezno umivanje u vodi u koju se stavljalo mlado žito u subotičkom kraju ili cvijeće u somborskom kraju sa svrhom osiguravanja ljepote, mladosti i zdravlja. Blagoslov je grančica, kao i u svim hrvatskim krajevima, obvezan. Najčešće su Bunjevci na blagoslov nosili vrbove grančice.


Nakon Cvjetnice ulazilo se u Veliki tjedan u kojem su počinjale pripreme za Uskrs. Išlo se u crkvu na obrede križnoga puta na Veliki četvrtak i na Veliki petak, a salašari su umjesto u crkvu išli tijekom korizme sve do Uskrsa pod križ. Na Veliki četvrtak prestajalo se zvoniti crkvenim zvonima, a u zamjenu su se upotrebljavale klepetuše. Za Veliku subotu karakteristični su čuvari Božjega groba koji su, po uzoru na biblijske čuvare, stajali u crkvi pokraj kipa Isusa i simbolično pazili na grob. Navečer na Veliku subotu ispred crkve se na stolu palila vatra, koja se blagoslovila i od nje se upalila svijeća koja se unosila na oltar.


Na Uskrs, nakon što se blagovalo posvećeno jelo, obavezno se išlo u crkvu na misu. 


Karakterističan običaj bačkih Hrvata  je polivanje na drugi dan Uskrsa, tzv. Vodeni ponediljak. U polivače su išli mladići u grupama i polijevali djevojke vodom, a kasnije kolonjskom vodom ili parfemom, a na poklon su dobivali šareno jaje i naranču.


Uskrsni običaji u Bačkoj

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!